latinica  ћирилица
25/04/2014 |  08:36 | Аутор: СРНА

Поплаве у Српској

Шеф Одсјека Цивилне заштите у Административној служби града Бањалука Жељко Катић рекао је да су се воде на подручју овог града повукле у своја корита, те да се ситуација на терену поправила.

"Пошто киша не паде више од 12 часова водостај Врбаса је смањен за 60 центиметара, а Врбање за 40, па је ситуација много повољнија него претходног дана и ноћи", прецизирао је Катић.

Због изливања оборинских вода и потока у појединим насељима, Одсјек за Цивилну заштиту Градске управе синоћ је допремио на подручје Куљана и Мотика 150 врећа са пијеском, које су уз помоћ мјештана постављене на угрожене локације у тим мјесним заједницама.
У припреми је још 350 врећа, које ће бити допремљене по потреби.
До изливања вода из корита ријечица и потока дошло је и у насељима Шарговац, Драгочај и Мишин хан.

Ријека Укрина на подручју општине Дервента нанијела је штету на пољопривредним усјевима у њеној непосредној близини, иако није достигла ниво када се проглашава одбрана.
Један од оних који штету већ мјери је Фадил Бундавица из дервентског насеља Лужани.
"До сада су највише страдале парцеле које су под ђетелином, а има, нажалост, и дијелова њива у којима је била засијана пшеница. О висини штете још је рано говорити, али све су прилике да ће бити огромна посебно због тога што опасност још увијек није прошла", рекао је Бундавица.

ПРИЈЕДОР: САНА СЕ ИЗЛИЛА ИЗ КОРИТА

У Приједору је проглашен први степен приправности за заштиту од поплава након што се ријека Сана излила из корита и поплавила око стотину стамбених објеката у насељима Тукови и Рашковац и пољопривредне површине у насељима Рашковац и Брезичани. Путна комуникација Приједор - Бишћани је у прекиду и саобраћај је преусмјерен на алтернативни путни правац.

Водостај ријеке Сане износио је 445 центиметара или 25 центиметара изнад критичне тачке, а очекује се и даљи раст водостаја с обзиром на падавине на сливном подручју ове ријеке.
Водостаји ријека Гомјеница и Милошевица су у порасту, али нису угрожени стамбени објекти и комуникације у зони ових водотока. Одсјек Цивилне заштите дужан је да редовно прати стање водостаја и оствари сталну размјену информација са сусједним општинама Сански Мост и Нови Град, као и са надлежним републичким органима и да благовремено предлаже одговарајуће мјере.

Први степен приправности за заштиту од поплава обавезује све надлежне институције и субјекте заштите и спашавања да предузимају мјере заштите предвиђене планом заштите од поплава.
Сва предузећа и институције које располажу материјално-техничким средствима, која се могу ставити у функцију заштите од полава, обавезна су да их ставе у стање приправности и ангажују се на извршавању задатака Градског штаба заштите и спашавања.

КОЗАРСКА ДУБИЦА: ВОДОСТАЈ УНЕ И САВЕ У НОРМАЛНИМ ГРАНИЦАМА

Водостај Уне и Саве на подручју општине Козарска Дубица је повишен, али је и даље у нормалним границама, изјавио шеф Одсјека цивилне заштите ове општине Ђуро Трубарац. Трубарац је прецизирао да је водостај Уне јутрос у 8.00 часова износио 323, а Саве 603 центиметра и да за сада нема потребе за проглашавањем ни редовних, ни ванредних мјера заштите од поплава на подручју Козарске Дубице.

СРБАЦ: БЛОКИРАНО 15 КУЋА, ПОД ВОДОМ ОКО 200 ХЕКТАРА ОРАНИЦА

Ријека Врбас поплавила је око 200 хектара плодних ораница у србачким селима Кукуље, Лилић и Разбој, а 15 домаћинстава је у блокади, рекао је начелник Штаба Цивилне заштите у Српцу Боривоје Врсајковић.
Врсајковић је навео да ће озбиљне штете од поплава претрпјети и мјештани села Пријебљези, Ножичко, Повелич, Ситнеши и Срђевићи, гдје је био оштећен асфалтни пут Прњавор - Србац, али је поправљен.

"У насељима Кукуље, Лилић и Разбој под водом се налази око 200 хектара ораница које су под озимим усјевима или су биле припремљене за сјетву", каже Врсајковић. Према његовим ријечима, забрињава и нагли пораст водостаја ријеке Саве, који је јутрос на мјерном мјесту у Српцу износио 710 центиметара, што је за 111 центиметара више него јуче. До проглашења редовних мјера од поплава остало је још 150 центиметара.

Приједор-водостај ријеке Сане
Фото: СРНА

Приједор - поплаве
Фото: СРНА

Приједор- поплаве
Фото: СРНА

Дервента - поплаве
Фото: СРНА

Нови Град - поплаве
Фото: СРНА