latinica  ћирилица
25/04/2014 |  08:51 | Аутор: Агенције

Квар на нуклеарки у Француској

У једном реактору најстарије француске нуклеарне централе у Фесенхајму догодио се квар на инсталацијама, због чега је из постројења излазио густ дим.

Ватрогасци су саопштили да је дошло до кратког споја због високог напона струје у ненуклеарној зони постројења које се налази на сјевероистоку земље, и додају да нема опасности по околину.

Квар је одмах саниран, али је густ дим из реактора изазвао неспокојство локалног становништва пошто се недјељу дана раније догодио квар на истом реактору.

Нуклеарна централа није радила два дана, пошто електрана посједује два реактора од којих један не ради од 9. априла.

Активисти међународне организације Гринпис недавно су ушли у круг те нуклеарне централе на самој граници с Немачком. Активисти су позвали управу централе и власти да отклоне пријетњу коју представљају застарјеле нуклеарне централе у Европи, у поруци на енглеском "Stop risking Europe".

Централа у Фесенхајму је настарија нуклеарна електрана у Француској. Ради од 1977. и има два реактора појединачне снаге 900 мегавата.

Та нуклеарна електрана је једина од 19 француских централа чије је затварање најавио предсједник Франсоа Оланд за крај 2016. године.