latinica  ћирилица
25/04/2014 |  09:59 | Аутор: РТРС

Брод: Противпожарна вјежба у Рафинерији

У кругу Рафинерије нафте у Броду одржана је показна противпожарна вјежба на објектима и производним постројењима, у којој су осим припадника Ватрогасне јединице рафинерије, учествовали и ватрогасци Брода, Дервенте, Модриче, Добоја и медицинско особље Здрсвтствене установе из Брода.

Циљ симулирања пожара јесте провјера оспособљености ватрогасних јединица да на вријеме реагују у случају пожара, спасе и из угрожених зона измјесте радника Рафинерије нафте и становнике МЗ Тулех, које се налази у непосредној близини.

"Уколико би дошло до пожара заштита од пожара Рафинерија нафте располаже материјалним средствима и опремом да може у оваквим моментима одговорити пожарима који су до нивоа средње величине када би настао у Рафинерији. Такође смо опремљени да можемо вршити евакуацију повријеђених и не дај Боже, погинулих радника да се догоди тако нека несрећа", рекао је Душан Станић, Рафинерија нафте Брод

Ово је прва симулација пожара за двије године коју је Рафинерија нафте организовала, припремила и са осталим јединицима извела.

"И ја мислим да је то најбоље не само Рафинерији него и за грађане Брода, да људи могу да виде да ми имамо добру координацију са Цовилном заштитом и са ватрогасним јединицама општине Брод, Дервента, Добој и Модрича", нагласио је Николај Рикун, помоћник генералног директора за безбједност.

Показано садејство ватрогасних јединица Рафинерије и Општине Брод становнике Брода чини спокојним. Увјерили су се у ефикасне мјере заштите људи и имовине.

Симулирана је и повреда учесника гашења пожара или засполених, па су возила хитне помоћи Рафинерије и бродске здравствене установе, брзо стигле на мјесто симулиране несреће.

Представници Рафинерије и Општине, на крају показне вјежбе захвалили су учесницима, пожељели им да вјештине непрестано усавршавају, али и да пожара никада не буде.