latinica  ћирилица
25/04/2014 |  17:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Дјечак поријеклом из БиХ покушао да побјегне у Сирију

Ухапшен шеснаестогодишњи Армин Делић, аустријски држављанин поријеклом из БиХ, приликом покушаја да побјегне у Сирију како би се прикључио џихаду. Армин Делић је ухапшен у Румунији. сарајевска штампа пише да је, према неким информацијама, Армин у пратњи аустријске полиције већ враћен у Беч.

Тинејџер је из стана, гдје је живио с родитељима, побјегао пре неколико дана, и то у јеку потраге за несталим Сабином Селимовић и Самром Кешиновић, такође аустријским држављанкама пореклом из БиХ, за које се сумња да су 10. априла кренуле на исто одредиште.

Иако нема званичних информација о овом случају, као ни оних о повезаности бијега двије девојчице с Арминовим покушајем, од саговорника упућеног у случај, лист сазнаје да је дјечак био члан вехабијске заједнице у Бечу, а то су наводно знали и његови родитељи.

"Родитељи то нису одобравали и покушали су да га одврате од одласка у вехабијске џемате, гдје је слушао предавања, али нису успјели. Ипак, нису слутили да би им дете могло кренути у рат", каже саговорник листа.

Арминовим повратком кући не престају бриге његових родитеља, јер постоји могућност да би, ако се докаже да је пошао у Сирију и да је намјеравао да ратује, могао да буде осумњичен за тероризам, речено је за овај лист.

Са случајем нестанка и Арминовог покушаја бијега у Сирију упозната је и Амбасада БиХ у Бечу.

Елвира Звиздић, шефица Конзуларног одјељења у Амбасади, потврдила је да су им се обратили родитељи малољетног младића.

"Накнадно смо утврдили да је аустријски држављанин, чиме наше надлежности у таквим ситуацијама аутоматски престају. Такође, ступили смо у контакт и овде с Магистратом и рекли су нам да је за дјечака већ додијељена социјална радница", рекла је Звиздић.