latinica  ћирилица
18/07/2014 |  08:13 | Аутор: Агенције

Непознато ко је оборио малезијски авион

Нико од 298 путника и чланова посаде малезијског путничког авиона, који је летио на линији Амстердам - Куала Лумпур није преживио несрећу, а свијет је у шоку због трагедије

У авиону "Малезија ерлајнса" који је пао над источном Украјином, око 60 километара од границе с Русијом, налазило се укупно 298 људи, од којих су 154 били држављани Холандије.

Руско Министарство одбране саопштило је данас да је забиљежило активност радарског постројења једног украјинског ракетног система "Бук" у вријеме обарања малезијског путничког авиона изнад источног дијела Украјине, пренијела је РИА "Новости".
Министарство је саопштило да је украјинска ракетна јединица "Бук" о којој је ријеч била стационирана јужно од Доњецка, главног града тог региона. У јучерашњем паду авиона "Малезија ерлајнса" у региону Доњецка погинуло је свих 298 путника и чланова посаде. Свјетски лидери затражили су спровођење истраге о овом догађају.

Компанија: Авион био исправан.

Украјинске власти назвале су несрећу "терористичким чином" и оптужиле проруске снаге да су обориле авион противавионским системом БУК који им је доставила Русија, док сепаратисти тврде да немају те ракете и да је авион срушила украјинска војска.

Припадници проруских снага на истоку Украјине саопштили су да су пронашли "црну кутију" малезијског авиона и да су спремни на привремено примирје како би била омогућена истрага на мјесту гдје се срушио авион.

Један од лидера проруских побуњеника у Донбасу потврдио је да они стоје иза напада након којег је срушен малезијски авион. Игор Стрелков - то му је “ратно име“, док му је прави идентитет Игор Гиркен, изјавио је сљедеће:

“Упозорили смо вас да не летите нашим небом“, наведено је на интернет страници коју користе сепаратисти, али изјава је брзо након тога уклоњена. Стрелков је, наиме, оцјењују западни медији, мислио да је срушен још један украјински транспортни војни авон.

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да су украјинске власти одговорне за пад авиона, истакавши да се то не би догодило да Кијев није поново покренуо војну офанзиву против проруских снага на истоку земље.

Владимир Путин затражио је данас спровођење темељне и независне истраге о паду малезијског путничког авиона на истоку Украјине. Путин је у телефонском разговору с холандским премијером Марком Рутеом изразио саучешће поводом погибије холандских држављана.

"Руски шеф државе нагласио је да ова трагедија још једном потврђује потребу да се што прије нађе мирно рјешење ове акутне кризе у Украјини и да све детаље о паду авиона треба истражити темељено и непристрасно", саопштио је Кремљ, а преноси Итар-тасс.

Послије несреће, европска организација за безбједност ваздушног саобраћаја "Евроконтрол" саопштила је да су украјинске власти затвориле ваздушни простор над источним дијелом земље.

У међувремену, Велика Британија је затражила хитан састанак Савјета безбједности Уједињених нација да би се размотрила кризу у Украјини.

Генерални секретар УН Бан Ки-Мун изјавио је да "постоји очита потреба за потпуном и транспарентном међународном истрагом" о паду малезијског авиона.Тим поводом је за данас заказана хитна сједница Савјета безбједности Уједињених нација, која ће почети у 10 сати по локалном, односно 16 часова по средњоевропском времену.

На вијест о паду малезијског авиона над Украјином реаговали су свјетски лидери, оцијенивши овај догађај као шокантан и позивајући на спровођење међународне истраге о узроцима несреће.

Амерички предсједник Барак Обама рекао је да је пад малезијског путничког авиона на истоку Украјине ужасна трагедија и додао да званичници САД покушавају да установе да ли је у њему било америчких држављана.

Обама је рекао и да ће САД пружити сву потребну помоћ у истрази о узроцима ове несреће, што је у телефонском разговору с украјинским предсједником Петром Порошенком, поновио и потпредсједник владе Џозеф Бајден.

Према саопштењу Кремља, предсједник САД Барак Обама и Русије Владимир Путин разговарали су о несрећи телефоном.

Путин је такође упутио саучешће малезијском премијеру Наџибу Разаку, замоливши да пренесе искрене ријечи саосјећања и подршке рођацима и најближима погинулих.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон позвала је на покретање међународне истраге о несрећи, рекавши да околности под којима се догодила морају бити разјашњене без одлагања.

Исти став изнио је и генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен, који је изјавио да је шокиран извјештајима о паду малезијског путничког авиона и затражио међународну истрагу.

Шокираност и жаљење због ове несреће изразио је и британски премијер Дејвид Камерон, на својој страници на друштвеној мрежи Твитер, додајући да се званичници Владе састају да би размотрили околности под којима се она догодила.

Предсједник Француске Франсоа Оланд упутио је саучешће породицама жртава и поновио позив Ештонове на покретање међународне нистраге о несрећи.

На независну међународну истрагу о несрећи позвала је и Њемачка.

"Очекујемо да буде учињено све што је потребно да се, што је прије могуће, освијетли овај случај", рекао је шеф њемачке дипломатије Франк-Вaлтер Штајнмајер.

Штајнмајер није желио да одговори на питање новинара да ли Њемачка дијели мишљење Украјине о узроцима несреће.

Захтјеве за међународну истрагу о узроцима пада авиона упутили су нешто раније предсједници Европске комисије Жосе Мануел Барозо и предсједник Савјета Херман Ван Ромпеј, а холандски премијер Марк Руте изјавио је да је пад малезијског авиона "вјероватно најгора авионска несрећа у историји Холандије".

Према ријечима потпредсједника "Малезија ерлајнса" Хуиба Гортера, који се новинарима обратио на амстердамском аеродрому Схипхол, с којег је МХ 17 полетио за Куала Лумпур, у авиону је било 283 путника и 15 чланова посаде.

Поред најмање 154 Холанђанина, међу путницима је било и 27 Аустралијанаца, 23 Малезијца, 11 Индонежана, шест Британаца, четири Нијемца, четири Белгијанца, три Филипинца и један Канађанин, док је националност преосталих 47 путника засад непозната, рекао је Гортер.

Он је додао и да су свих 15 чланова посаде били Малезијци.

Малезијски авион прије пада није упутио позив у помоћ

Авион није прије пада упутио никакав позив за помоћ, изјавио је малезијски премијер Наџиб Разак.

Он је на конференцији за штампу у Куала Лумпуру, након телефонских разговора с лидерима Украјине и Холандије, као и америчким предсједником Бараком Обамом, рекао да ће "преврнути сваки камен" како би се сазнало шта се десило са авионом "боинг 777" на линији између Амстердама и Куала Лумпура, пренијела је агенција АП.

"Ово је трагичан дан за Малезију, а и цијела година је била трагична", истакао је Разак, мислећи на трагедију са још једним авионом "Малезија ерлајнса", који је 8. марта нестао током лета из Куала Лумпура према Пекингу, а његови остаци још нису пронађени.

Наџиб је навео како украјинске власти вјерују да је авион с лета МХ 17 јуче оборен, односно да се не ради о несрећи.

Према наводима једног неименованог америчког званичника, америчке обавјештајне власти вјерују да је авион пао пошто је погођен ракетом земља-ваздух, али још није познато ко ју је испалио, украјинске или проруске снаге са истока Украјине, при чему и једни и други негирају одговорност за ту несрећу.

"У овом тренутку малезијске власти не могу да потврде узрок несреће, али ми морамо да сазнамо и сазнаћемо тачно шта се десило са авионом. Уколико се испостави да је авион заиста оборен, инсистираћемо да почиониоци хитно буду изведени пред лице правде", истакао је малезијски премијер.

Он је додао и да је путања којом је летио авион "Малезија ерлајнса" била проглашена безбједном од стране Међународне организације за цивилну авијацију.

Пронађена друга "црна кутија" и тијела 121 погинуле особе

Спасилачке екипе пронашле су другу "црну кутију" из малезијског авиона, јавио је сниматељ биртанске новинске агенције Ројтерс, док је на лицу мјеста до сада пронађено 121 тијело од 298 путинка и чланова посаде који су погинули.

Проруске снаге у Украјини пронашле су јуче једну "црну кутију".

Како је саопштила украјинска прес-служба за хитне ситуације, до седам сати по локалном времену пронађено је 121 тијело погинулих.

На лицу мјеста налази се 95 припадника спасилачке службе и трагају за погинулима, пренио је Итар-тасс.