latinica  ћирилица
18/07/2014 |  08:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин Обами: Санкције неће помоћи рјешавању кризе

Предсједник Русије Владимир Путин изразио је данас, у телефонском разговору са својим америчким колегом Бараком Обамом, дубоко разочарање због одлуке Вашингтона да пооштри санкције Москви због украјинске кризе, саопштила је прес служба Кремља.

Путин је оцијенио да ова одлука није конструктивна и да ће омести покушаје да се за украјинску кризу пронађе компромисно решење.

У разговору с Обамом, руски предсједник је још једном истакао важност хитног и безусловног прекида ватре, с обје стране у сукобу на истоку Украјине, чији је досадашњи резултат пребег стотина хиљада Украјинаца у Русију.

Путин је нагласио и да је недопустиво то што украјинска војска гранатира руску територију и изразио наду да ће и америчка страна допринијети успостављању мира у Украјини, пренио је Итар-тас с.

Представник за медије Бијеле куће Џош Ернест рекао је новинарима у Вашингтону да је Обама Путину пренио да САД могу да прошире санкције Русији, ако Москва не промијени свој став према Украјини.

Путин и Обама су разговарали и о ситуацији на Блиском истоку, а руски предсједник обавијестио је свог америчког колегу и о резултатима своје посјете Јужној Америци и учествовању на самиту БРИКС-а.