latinica  ћирилица
18/07/2014 |  19:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Боливија легализовала рад дјеце од 10 година

Боливијске власти усвојиле су закон којим је легализован рад дјеце од само 10 година старости, уз образложење да је такав пропис неопходан због тешке ситуације у осиромашеној земљи.

Обарање старосне границе за запошљавање дјеце одмах је наишло на осуду бројних критичара, док је Међународна организација рада (МОР) покренула истрагу у вези са тим законом, усљед бојазни да се њиме крше глобални прописи о запошаљавању, пренијела је агенција Франс прес.

Према новом закону, минимална старост за запошљавање је 14 година, иако у ванредним околностима дјеца могу да раде са 12 година за неког послодавца, док је старосна граница за самозапошљавање 10 година. У претходном закону о раду, није било никаквих изузетака и минимална граница за запошљавање била је 14 година, што МОР дозвољава земљама у развоју упркос глобалној граници од 15 година.

Грађани Боливије често рано почињу да раде због сиромаштва, а највећи број дјеце обично ради у пољопривреди или на улици као продавци хране или чистачи ципела. Тамошњи законодавци се надају да ће најновији потез помоћи истребљењу екстремног сиромаштва и других тешких услова у тој земљи.