latinica  ћирилица
18/07/2014 |  20:31 | Аутор: ТАНЈУГ

ОЕБС-ови посматрачи стигли у Доњецк (ВИДЕО)

Посматрачи Организације за европску безбједност и сарадњу нису успјели да обезбиједе коридор за приступ мјесту на истоку Украјине, гдје се јуче срушио малезијски путнички авион са 298 путника и чланова посаде, саопштио је предсједавајући сталног савјета ОЕБС-а Томас Гремингер.

Посматрачи "нису имали приступ какав су очекивали. Нису имали слободу кретања која им је била потребна да обаве свој посао. Мјесто несреће није отворено", рекао је Гремингер за агенцију Ројтерс.
Гремингер је додао и да је екипа од 17 посматрача чекала да приђе мјесту несреће око 75 минута, а да се затим вратила у Доњецк. Гремингер је рекао и да ће тим посматрача и сутра покушати да приђе мјесту на које се срушио малезијски авион.

Раније данас ОЕБС је саопштила да је 30 његових запослених стигло на мјесто у близини Доњецка у Украјини, гдје се јуче срушио малезијски путнички авион МХ17 са 298 путника и чланова посаде, као и да преговара о безбједном прилазу тимова мјесту несреће.
"У току су преговори с проруским активистима да се формира хуманитарни коридор како би се омогућио приступ у регион и спровела истрага", казао је шеф ОЕБС-а Дидије Буркхaлтер за швајцарску телевизију, додајући да је затражио и увид у податке из црне кутије срушеног авиона, која се, како је подсјетио, тренутно налази у рукама проруских снага, пренијеле су агенције.

Буркхaлтер је, такође, понудио помоћ своје земље Украјини у идентификацији жртава.
Он је рекао и да Швајцарска, која држи ротирајуће предсједавање ОЕБС-у, покушава да промовише дијалог умјесто насиља, као и "могућност за коју се залажу Руси, децентрализацију власти у Украјини и поштовање мањина".

Током ноћи одржане су три видео конференције између представника ОЕБС-а, Украјине и Русије, а трећа ће бити одржана данас, најавио је Буркхaltер. У међувремену, проруске снаге поздравиле су долазак међународних и украјинских стручњака на мјесто несреће, негирајући извјештаје владе да су спречавали спасилачку мисију.

На мјесто на ком се јуче срушио малезијски авион упутиће се и амерички истражитељи.
Портпарол америчког Федералног истражног бироа Пол Бресон рекао је да ће агенција послати бар једног свог истражитеља, али да ће број савјетника зависити од тога како се ситуација буде развијала.

Стални савјет Организације за европску безбедност и сарадњу усвојио је данас Декларацију о трагичној авионској несрећи у Украјини којом се позивају зараћене стране на истоку Урајине да омогуће приступ мјесту несреће и спровођење независне истраге, наводи се у саопштењу достављеном медијима.
 Декларација  позива на непосредан, сигуран и безбједан приступ месту несреће и околној области Специјалној мисији ОЕБС-а и другим представницима релевантних међународних организација.
 ОЕБС је позвао све у области да очувају нетакнуто мјесто пада малезијског авиона, уздржавајући се од уништавања, премјештања или растурање олупине, опреме, делова, личних ствари или остататака.
 У Декларацији, Стални савет позива на отворену, транспарентну и независну међународну истрагу у сарадњи са Међународном организацијом цивилног ваздухопловства , укључујући и учешће техничких и форензичких стручњака из украјинске, малезијске и холандске владе, као и других стручњака и релевантних регионалних тијела.
 Стални савјет ОЕБС-а је позвао све државе чланице и друге актере да подрже кораке те европске организације и да се уздрже од било каквог уплитања у међународну истрагу о обарању малезијског путничког авиона над Украјином, у четвртак око 17.20 по московском времену на 60 километара од границе са Русијом.
 У једногласној одлуци 57 земље чланица ОЕБС-а изражена је и снажна подршка напорима трилатералне Контакт групе (Русије, Украјине, ОЕБС-а) да се створе услови за одржив прекид ватре који би био брзо договорен и надгледан од стране свих заинтересованих да би се ставила тачка на насиље у источној Украјини.

 

 

 

 

Обама:Малезијски авион сру�ио пројектил с територије Украјин

Амерички предсједник Барак Обама, рекао је данас да је пројектил земља-ваздух, испаљен с територије у Украјини под влашћу проруских снага, срушио малезијски путнички авион у којем се налазило 298 људи и потврдио да је међу погинулима један Американац.
"Њихова смрт је срамота неизрецивих размјера", оцијенио је Обама у обраћању новинарима, позивајући на спровођење међународне истраге о несрећи.

Обама је рекао и да предсједник русије Владимир Путин, има највећу моћ да заустави насиље у Украјини, али да није одлучио да то учини, пренијеле су агенције.
Амерички предсједник додао је да сепаратистима у Украјини константно стиже помоћ Русије, укључујући противавионско оружје.

Један амерички војни званичник рекао је за Си-ен-ен да је "радна теорија" америчких обавјештајних служби да је руска војска снабдјела ракетама земља-ваздух система Бук проруске снаге на истоку Украјине.

Русија негира присуство својих ракета у Украјини

Министарство одбране Русије демантовало је наводе да се руски ракетни системи налазе у рукама проруских снага у Украјини.
"Никакав ракетни систем Бук, нити било која војна опрема није прешла руско-украјинску границу", рекао је званичник министарства и додао да "такви преласци не могу да се обаве у тајности", преноси Раша тудеј.

Он је такође негирао наводе украјинске стране да су два руска држављана приведена на украјинској територији "специјалци за рад са ракетним системима Бук".

Руте: Ако је авион нападнут, наћи одговорне

Холандски премијер Марк Руте обећао је данас да, уколико се испостави да је узрок рушења малезијског путничког авиона на истоку Украјине био напад, неће стати док не буду пронађени одговорни за то.
У паду авиона било је 189 држављана Холандије.

"Да будем кристално јасан", рекао је видљиво огорчени Руте новинарима у Хагу, "уколико се испостави да је у питању напад, лично ћу се потрудити да починиоци буду приведени правди."
"Нећемо стати док не буду кажњени", казао је холандски премијер и додао: "То дугујемо жртвама и њиховим породицама."
Руте је рекао да је разговарао с више свјетских лидера, међу којима америчким предсједником Бараком Обамом и руским председником Владимиром Путином.
"Он (Путин) ме је увјеравао да Русија инсистира на темељној, међународној и независној истрази", рекао је Руте.