latinica  ћирилица
19/07/2014 |  10:14 | Аутор: СРНА

Кецман: Овогодишњи "Кочићев збор" увертира за наредни јубиларни

У традиционалну културну манифестацију "Кочићев збор" од ове године биће укључено и такмичење у бесједништву студената правних факултета из Бањалуке, Источног Сарајева и Београда.
Лука Кецман - Фото: СРНА
Лука КецманФото: СРНА

Замјеник предсједника Комисије за израду програма и садржаја "Кочићевог збора" Лука Кецман истиче да манифестација почиње 17. августа у Бронзаном Мајдану, када ће бити проглашени добитници "Кочићеве награде" и награде "Змијањче".

Кецман наводи да ће истог дана бити отворено и Ликовно саборовање "Змијање – 2014", а наступиће и књижевници Слободан Јанковић, Предраг Бјелошевић и Стевка Козић Прерадовић.

Свечано отварање 49. Кочићевог збора у програмском смислу предвиђено је за 24. август у Парку "Петар Кочић“ у 20.00 часова, док ће у Културном центру "Бански двор" бити отворена изложба радова са ликовног саборовања.

У програму овогодишњег "Кочићевог збора“ учествоваће више од 30 књижевника из Републике Српске, Србије, Македоније, Бугарске, Словеније, Русије и Црне Горе, као и више од 50 умјетника, музичара, фолклорних друштава и изворних пјевачких група.

Кецман напомиње да је овогодишњи "Кочићев збор" увертира за наредни јубиларни - 50.

"Све оно што се дешава на Стричићима дио је наше традиције. Да није било збора и зборовања српски народ би се потпуно изгубио. Збор је нешто што је у културолошком и духовном смислу очувало народ", оцјењује Кецман.

"Кочићев збор" има два дијела, један је културног и умјетничког садржаја кроз који се баштини лик и дјело Петра Кочића у свим сегментима који су га учинили великим.

Други дио је традиционални - зборовање које се дешава сваке посљедње недјеље у августу. Тај дио се састоји из елемената народних игара, пјесама, традиционалних надметања у вјештинама, закључно са борбом бакова.

"Кочићево вече", односно свечана академија, биће одржана 30. августа у Културном центру "Бански двор“ и ове године је у знаку стогодишњице Великог рата.

Зборовање ће бити завршено 31. августа у Стричићима, гдје ће традиционално у цркви бити одржан парастос Петру Кочићу, а затим положени вијенци на споменик погинулим борцима у отаџбинском рату.

"Буџет за овогодишњу манифестацију је 75.000 КМ, а колико ће се од тога остварити биће познато почетком августа на сљедећем састанку Организационог одбора. Сходно томе, предвиђени програм мораће да претрпи редукцију", закључује Кецман.

Према његовим ријечима у организацији "Кочићевог збора" учествују Академија умјетности Републике Српске, Музеј Српске, Народна библиотека, Дјечије позориште и Народно позориште Српске, као и Удружење књижевника Српске.