latinica  ћирилица
19/07/2014 |  19:35 | Аутор: Агенције

Израел открио Хамасове тајне тунеле

Настављени сукоби у Појасу Газе између израелске војске и Хамаса. Један Израелац убијен, а више их је повријеђено. Војска открила тунеле који се простиру испод границе Газе и Израела, а које је Хамас користио у нападима.

Исти извори наводе да је то била баражна ракетна ватра и да је ово друга израелска цивилна жртва од почетка војне операције "Заштитна ивица" на Појас Газе прије дванаест дана.

Становници јужног Израела цијело данашње пријеподне су под ударом јаке ракетне ватре и сирене се оглашавају из минута у минут, противракетни систем "гвоздена купола" се често користи у акцији. Крај Димоне се иначе налази израелски нуклеарни реактор.

Дванаест људи је погинуло у ноћашњим нападима Израела на Газу. Тијела петоро Палестинаца извучена су из рушевина једне куће. У ноћашњим борбама, како је саопштила израелска војска, рањена су и три израелска војника, од којих један тешко. У дванаестодневној офанзиви Израела до сада је страдало 314 Палестинаца, рекао је портпарол Министарства здравља из Газе Ашраф ел Кидра.

Израелске трупе стациониране су уз границу и још нису кренуле ка густо насељеним дијеловима Појаса Газе. Израел је започео и копнену операцију пошто у стотинама ваздушних напада није успјео да неутралише Хамасове мете из којих су испаљиване ракете на јеврејску државу.

Званичници наводе да је циљ копнене офанзиве уништење и Хамасових лансера ракета, али и тунела које је та екстремистичка организација ископала на територији Израела, и могла би да потраје двије недјеље.

Екстремисти из Газе испалили су више од 1.500 ракета на Израел у претходних 11 дана, а ракетна паљба настављена је и током претходне ноћи. Екстремисти су поручили да се неће предати, упркос све већем броју мртвих.

Очекује се долазак генералног секретара УН Бан Кимуна у регион да подстакне напоре за успостављање прекида ватре, рекао је подсекретар свјетског тијела за политичка питања Џефри Фелтман на хитном састанку Савјета безбједности УН због ситуације у Гази.

Израелски изасланик Рон Просор нагласио је да ниједна земља не би "толерисала терористичку" ракетну ватру на своје грађане.

Палестински амбасадор Ријад Мансур читао је наглас имена убијених Палестинаца Савјету безбједности и у једном тренутку скоро заплакао, пренио је АФП.

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху наредио је армији да буде спремна за "значајно проширење копнене активности".

Агенција УН за палестинске избјеглице отворила је 34 своје школе за оне који бјеже, а њихов број је достигао око 47.000.

Свјетски програм хране је саопштио да су подијељене хитне испоруке оброка и ваучери за храну за више од 20.000 расељених људи. Међутим, због копнене операције очекује се да број оних којима је таква помоћ потребна достигне 85.000.