latinica  ћирилица
19/07/2014 |  21:07 | Аутор: Агенције

Посматрачи ОЕБС-а на мјесту пада малезијског авиона

Међународни посматрачи Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) рекли су данас да им је дозвољен већи приступ мјесту пада малезијског авиона у Украјини, мада су их наоружане особе спријечиле да дођу до неких остатака летјелице.


Проруске снаге саопштиле да нису дирале затечено стање на мјесту пада малезијског авиона на истоку Украјине, али су забринуте, јер тијела страдалих труле на топлоти.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и руски предсједник Владимир Путин сложили су се да треба спровести међународну истрагу о обарању малезијског авиона изнад Украјине и хитно омогућити приступ мјесту несреће.

 Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и амерички државни секретар Џон Кери сагласили су се у данашњем телефонском разговору да обје земље треба да искористе свој утицај на обје стране у украјинском сукобу да би се прекинула непријатељства.

Руски предсједник Владимир Путин има посљедњу шансу да докаже да озбиљно мисли да помогне спасиоцима да извуку тијела жртава удеса малезијског авиона, изјавио је данас холандски премијер Марк Руте.
"Он има посљедњу шансу да докаже да жели да помогне", рекао је Руте непосредно послије разговора са руским лидером који је описао као "веома интензиван", преноси Ројтерс.

 Форензички тимови упућени су данас на више адреса широм Холандије како би прикупили узорке ДНК и друге податке који ће помоћи у идентификовању холандских жртава међу 298 путника и чланова посаде погинулих у четвртак када је у источној Украјини пао малезијски авион "боинг 777".

Русија је данас позвала обје сукобљене стране у Украјини да омогуће међународним експертима приступ мјесту удеса малезијског авиона, саопштило је министарство спољних послова у Москви.
"Русија апелује на обје стране у украјинском конфликту и позива их да учине све што је могуће како би обезбиједили међународним стручњацима приступ мјесту удеса авиона да би могли да предузму неопходне акције у истрази", наводи се у саопштењу руског министарства, преноси Ројтерс.

 Немачка канцеларка Ангела Меркел и руски председник Владимир Путин сложили су се да треба спровести међународну истрагу о обарању малезијског авиона изнад Украјине и хитно омогућити приступ мјесту несреће, саопштила је данас њемачка влада. Двоје лидера су се у телефонском разговору "сложили да би међународна, независна комисија под руководством Међународне организације УН за цивилну авијацију требало што прије да приступи мјесту несреће како би расвјетлила околности под којима се авион срушио и однијели тијела жртава", навела је њемачка влада у саопштењу.

 Председник владе самопроглашене Доњецке Народне Републике Александар Бородај, рекао је на конференцији за медије да нису пронађене црне кутије срушеног "боинга 777" у којем је страдало свих 298 путника и чланова посаде, пренио је Ројтерс.
"Тијела невиних људи леже на врућини. Ми задржавамо право, ако се и даље буде одлагало...да почнемо да односимо тијела. Молимо Руску Федерацију да нам помогне да ријешимо овај проблем и пошаље своје стручњаке", рекао је Бородај, лидер проруских снага на подручју Доњецка, гдје се у четвртак догодила несрећа.

13.16 - Припадници проруских снага данас су дозволили посматрачима ОЕБС-а да приђу дијелу подручја на којем се у четвртак срушио малезијски авион са 298 путника и чланова посаде и да разговарају с мјештанима, рекао је један очевидац на којег се позива Ројтерс.
Побуњеници су дали дозволу међународним посматрачима да приђу мјесту на којем су дијелови авиона, укључујући један од мотора "боинга 777", рекао је један очевидац на којег се позива Ројтерс.

 Портпарол Украјинског безбједносног савета Андриј Лишенко је рекао да Кијев нема информације о црним кутијама које су се налазиле у малезијском авиону који се срушио на истоку земље и да оне нису предате украјинским властима, пренио је Ројтерс.
Сниматељ новинске агенције Ројтерс јавио је јуче да су спасилачке екипе пронашле другу црну кутију из малезијског авиона, док су проруске снаге у Украјини пронашле у четвртак једну црну кутију.

Малезијски министар саобраћаја Лиов Тионг Лаи је данас изјавио да је авион "Малезија ерлајнза" ишао путањом која је велики "аутопут на небу" и да никада није зашао у ваздушни простор коме није дозвољен приступ.
Он је рекао да страхује да мјесто несреће није обезбијеђено на одговарајући начин и да докази нису сачувани.

 Влада у Кијеву оптужила је данас проруске снаге у источној Украјини да покушавају да униште доказе на мјесту пада малезијског авиона, као и за одношење 38 тијела с тог мјеста.
"Влада Украјине званично тврди да терористи, уз помоћ Русије, покушавају да униште доказе међународних злочина", наведено је у данашњем саопштењу украјинске владе, а преноси Ројтерс.

Жена дједе малезијског премијера Наџиба Разака била је у путничком авиону "Малезија ерлајнза" који се срушио у источној Украјини, потврдио је данас малезијски министар одбране.
Наџибов брат од тетке Хишамудин Хусеин је изјавио да је 83-годишња Сри Сити Амира била у авиону. 

Предсједник међународног друштва за ХИВ Франсоаз Бар-Синуси изјавила је данас да је малезијском авиону који се срушио у Украјини, било шест, а не 100 колега који су путовали на 20. међународну конфенрецију о сиди у Мелбурну која треба да почне у недјељу.
"Број који смо потврдили преко наших контаката са властима у Аустралији, Малерзији и Холандији је шест особа. Можда ће бити нешто већи, али не као цифра која је раније најављена", рекла је Бар-Синуси, пренио је АФП.

 Премијер Аустралије Тони Ебот  је поновио раније изнијету тврдњу да сви докази упућују на то да је авион "Малезија ерлајнза" оборен из области под контролом проруских снага у источној Украјини уз коришћење војне опреме којом их је, вјероватно, снабдијела Русија, наводи АП.

 Потпресједник САД Џозеф Бајден и украјински предсједник Петро Порошенко апеловали су на Москву да искористи утицај на проруске снаге у Украјини и убиједи их да пристану на прекид ватре и омогуће истражитељима да приступе малезијском авиону који се срушио на територији те земље.