latinica  ћирилица
20/07/2014 |  09:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Израел проширио копнену офанзиву, жртве на обе стране

Велике снаге израелске армије ушле су прошле ноћи у појас Газе, пошто је Израел проширио копнену офанзиву против Хамаса, 13. дана од почетка сукоба, у којима је погинуло више од 350 Палестинаца и седморо Израелаца.

Становници тог палестинског подручја на обали Средоземног мора тврде да су то били најжешћи удари из ваздуха и гранатирање откако је сукоб почео.

Израелска армија је навела у саопштењу да су се "додатне снаге " придружиле "напорима за борбу против терора" у Гази.

Израелска страна истиче да је копнена операција неопходна како би се уништила мрежа тунела Хамаса ископаних испод границе с Израелом који се нису могли уништити из ваздуха.Од почетка копнене офанзиве уништено је 13 тунела.

Четворо Палестинаца је данас погинуло, укључујући двоје дјеце и сина високог званичника Хамаса у овим ударима. Раније у суботу погинула су још два израелска војника, објавили су јутрос израелски медији, након што је укинута војна цензура на ту вијест.

Тиме се број погинулих израелских војника попео на пет, а убијена су и два цивила, док је број палестинских жртава премашио 350, укључујући много цивила.

Генерални секретар Бан Ки- мун стиже данас у Катар, где ће се састати с палестинским предсједником Махмудом Абасом, у оквиру посјете региону, чији је циљ да помогне Израелцима и Палестинцима да "окончају насиље", саопштиле су УН.

Копнена офанзива почела је у четвртак увече, након 10 дана јаких удара из ваздуха и са ратних бродова који нису успјели да зауставе ракетирање из Газе. Два израелска војника убијена су раније у суботу у сукобу са палестинским екстремистима који су се убацили кроз тунел у Израел да изведу напад, саопштила је армија.

Још један погинуо је касније на сличан начин јер контрола над улазом у тунел не обезбјеђује контролу над читавим подземним пролазом, преносе израелски медији. Други војник који је синоћ погинуо жртва је пријатељске ватре.

Израелска војска наводи да су хамасовци појачали нападе на војнике који траже улазе у тунеле крај границе.

Хамас је наводно наредио својим борцима да наставе да се убацују кроз тунеле и нападају и војнике и цивиле.

Портпарол израелске армије Петер Лернер рекао је да се копнена офанзива шири "како би се повратила безбедност и стабилност израелским становницима".

Житељи Газе рекли су да су цијеле ноћи чули експлозије, пренео је Би- Би- Си (ББЦ).

У удару на кварт Шеђаије гађана је кућа званичника Хамаса Калила ал - Хаје. Убијено је четворо људи, укључујући сина и зета, рекли су палестински љекари.

УН су у међувремену упозориле да им понестају залихе за помоћ коју пружају. Преко 50.000 Палестинаца је расељено и они су побјегли у склоништа у школама УН. Један званичник УН је рекао да је број расељених много већи него што се очекивало, а и израелска и египатска граница су затворене за становнике Газе.

Дипломатски напори да се постигне прекид ватре нису уродили плодом. У те напоре укључени су Египат, Катар, Француска и УН.

Шеф француске дипломатије Лоран Фабијус састао се у суботу с израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, али је рекао да су покушаји да се издејствује прекид ватре пропали.

Генерални секретар УН ће послије Катара отпутовати у Кувајт, Египат, Израел, на палестинске територије и у Јордан. У Катару ће се Абас састати и са лидером Хамаса Каледом Мешалом, у покушају да га убиједи да прихвати египатске напоре да се борбе окончају.

Хамас је прошле недјеље одбацио египатску иницијатаву за прекид ватре, тражећи да Израел најпре пристане на укидање блокаде појаса Газе.