latinica  ћирилица
20/07/2014 |  19:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Жесток напад на аеродром у Триполију

Најмање двоје људи је погинуло, док су паравојске наставиле жестоку борбу за контролу међународног аеродрома у главном граду Либије, Триполију.

Сукоб је услиједио два дана пошто је пропао прекид ватре договорен са ривалском групом побуњеника, који су држали под контролом ту највећу либијску ваздушну луку.

"Аеродром је јутрос нападнут минобацачким гранатама, ракетама и паљбом из тенкова", изјавио је за агенцију Франс прес представник аеродрома у Триполију Ел Џилани ел Дахеш.

Битка око аеродрома води се већ недјељу дана између паравојски из западног либијског града Зинтана који контролише аеродром, и исламиста, међу којима су и борци из Мисрате, источно од Триполија, који покушавају да их отјерају.

Послије пријаве оштећења десет авиона крајем недјеље, данас је погођен још један авион либијске компаније "Араб ерлајнз", а изнад аеродрома, који је затворен од прошлог понедјељка, вије се густ дим.

Триполи је у најжешћем таласу насиља од свргавања и убиства дугогодишњег либијског лидера Муамера Гадафија 2011. године.

Због борби ривалских паравојски, састављених углавном од бивших побуњеника против Гадафија, недјељу дана не раде ни бензинске станице, ни државне службе.

Посљедњих дана наоружани људи напали су возила која су превозила новац из централне банке у локалне, те су и оне затворене.

Одметнути генерал Халифа Хифтер који води властиту офанзиву против исламских екстремиста у источном граду Бенгазију, осудио је покушаје "агената тероризма" да униште аеродром у Триполију и тероришу становништво.

Због ескалације насиља и погоршања безбједности, Мисија УН за подршку Либији саопштила је прошле недјеље да привремено повлачи све особље из те земље.

Исламски милитанти су тај аеродром први пут напали прошле недјеље, усљед чега су отказани сви летови.

Због константних напада тешко је оштећен велики број авиона, као и аеродромска инфраструктура, па званичници тврде да ће аеродром сигурно бити затворен више мјесеци.