latinica  ћирилица
21/07/2014 |  15:24 | Аутор: РТРС

Погледајте разлике у обичајима у појединим земљама свијета

Оно што разликује једну земљу од друге су језик, култура, али и обичаји. И док се ми приликом поздрава рукујемо или љубимо три пута у некој другој земљи овај начин поздрављања био би увредљив. У наставку ћемо видјети обичаје својствене појединим земљама из цијелог свијета.

Ево 10 изненађујућих обичаја у појединим земљама, којих ако се не придржавате, увриједићете тамошње становништво.

*Ако имате обичај да поздрављате палцем ка горе, нећете свуда наићи на пријатељско реаговање. У Ирану и земљама Средњег истока, ваш гест ће бити протумачен као својеврсна псовка, коју није примјерено да цитирамо.

*Када вам у Јапану неко да своју визит-карту, водите рачуна гдје ћете је смјестити. Ако је ставите у џеп, онај чије је име на карти сматраће то великом увредом.

* У Арапски и Афричким народима, ако домаћину удијелите комплимент попут "Свиђа ми се ваш кауч", довешћете домаћина у помало незгодну ситуацију - сматраће се обавезним да вам исти и поклони.

*Ако пијете у Јапану, некултурно је да себи сипате пиће. Чашу треба да допуните особи поред себе.

* У исламским земљама, али и у Индији, некултурно је јести лијевом руком. Лијева рука служи за "послове" у тоалету.

*Идете на вечерњу забаву у Аргентини?! Потрудите се да закасните бар сат времена, јер у овој земљу прецизност је знак похлепе.

*Ако у западним земљама срчете за вријеме јела, сматраће вас непристојним, док је у Јапану ситуација сасвим другачија. Исти чин сматраће начином похвале кувару али и пожељним маниром.

* Једноставним осмијехом увриједићете становника Кореје, коме је упућен. Ако се осмјехујете странцу, он то може протумачити као увреду његове интелигенције.

* Положај шаке за симбол "ОК" , није пожељан у Бразилу и Турској, јер симболизује дио људског тијела сличног облика.

* Ако се нађете на Филипинима, не позивајте друге кажипрстом. За становнике ове земље овај попступак је испод части, и резервисан је за псе, а казна за непоштовање прописа једноставна - хапшење.