latinica  ћирилица
21/07/2014 |  15:44 | Аутор: РТРС

Филип Савић, студент са просјеком оцјена 10,0!

Филип Савић из Српца ушао је у анале Електротехничког факултета у Бањалуци. У 52-годишњој историји ове установе први је студент са просјеком оцјена 10,0. Изаћи на сваки испит, не са намјером да добијете максималну оцјену, већ да дате све од себе у том тренутку, било је довољно за максималну оцјену - признаје најбољи.

У 52-годишњој историји ове установе први је студент са просјеком оцјена 10,0.

Линеарна алгебра - 10. Електромагнетика - 10. Импулсивна електроника - опет 10. Ову су неки од испита који студентима Електротехнике задају муке, док је Филип, без проблема, нанизао све 10-е и одбранио дипломски рад истом оцјеном.

"Оцјене су такве какве јесу, а можда током 4.-е године сам се тек трудио да тај просјек и одржим. Нисам никада поништио испит. Сваки пут на све испите које сам излазио излазио сам само једном и тад сам их и положио", рекао је Филип Савић,  најбољи студент ЕТФ-а Универзитета у Бањалуци.

За 52 године, колико постоји Електротехнички факултети, звање инжењера стекло је 2.500 студената. Филип је, одбранивши дипломски рад највишом оцјеном, ушао у анале факултета.

"Свака генерација избацивала је по 2 студента слична Филипу, који су сад истакнути професори по свијету и истакнути истраживачи, али Филип је формално и суштински најбољи од свих до сада",истакао је Жељко Јунгић, професор ЕТФ-а и ментор Филипа Савића.

На њега поносни пријатељи, колеге, а најпоноснији они који су ту и када паднеш али и кад полетиш - родитељи.

"Само његов рад, рад и рад. То је гарантован пут до успјеха", додао је Симо Савић, отац.

Филип иде даље. Двогодишње мастер студије наставља у Норвешкој. Студент који је у школским клупама србачке Гимназије, планирао да се упише на фармацију, предомислио се и уписао Електротехнику.

Са оваквим радним навикама и интелигенцијом, несумњиво је да би јунак наше приче био исти, само би факултет можда био Медицински.