latinica  ћирилица
23/07/2014 |  11:46 | Аутор: ФЕНА

Маглај - Поплављено неколико домаћинстава

Ситуација на подручју општине Маглај након јучерашњих поплава се смирује, а ријеке Јабланица и Раковац враћају се у своје корито.

Јабланицу и Бијелу Плочу у општини Маглај у уторак у поподневним сатима поново су захватиле поплаве након што се усљед обилних падавина излиле ове двије ријеке плавећи поједина домаћинства.

Како је рекао руководилац Службе цивилне заштите општине Маглај Анто Маглица пљусак у поподневним сатима трајао је око два сата и дошло је до излијевања ријеке из корита, а мјесто Јабланица поплављено је више од мјеста Бијела Плоча.

"Већ око 19 сати ниво ријека био је у опадању. Представницима мјесних заједница речено је да направе први преглед штета, а онда би се то накнадно детаљно утврђивало по врсти штете да ли се ради о штети на кући или пољопривредном земљишту, а оштећено је и неколико мостова", истакао је Маглица.

Ријеке Јабланица и Раковац су бујичне ријеке и ниво воде расте брзо и брзо се повлачи, а овог пута неколико становника напустило је привремено своје домове у које су се већ вратили, али још није познато у колико кућа је ушла вода.

Маглица каже да у Маглају још није укинуто стање природне несреће иако је у Федерацији БиХ укинуто стање природне несреће од поплава.

Маглај један је од општина које су поплављене у мајским поплавама када се ријека Босна излила из свог корита и поплавила све градове и мјеста уз њено корито. Вода у Маглају тада је достизала ниво виши од два метра.