latinica  ћирилица
23/07/2014 |  17:17 | Аутор: РТРС

Без именовања директора РАК-а, али опет тема Зубац

Данас није било расправе на Савјету министара БиХ о именовању директора Регулаторне агенције за комуникације.

Подсјећамо, Савјет РАК-а је још 21-ог маја између 8 кандидата дао једногласну подршку Срђану Рајчевићу за директора Агенције. Међутим, све је пролонгирано за сљедећу сједницу, за седам дана. 

Именовање директора Регулаторне агенције за комуникације најављено је за данас, а у овој фотељи готово 12 година сједи Кемал Хусеиновић иако му је мандат истекао још прије 7 година. 

Само прије 6 дана, предсједавајући Савјета министара Вјекослав Беванда најавио је да би данас, коначно, требало да буду ријешена питања именовања, од којих нека у овој институцији стоје скоро двије године.

Ипак, данас се покушало на сједници Савјета министара наметнути тема о ускраћивању права приступа тајним подацима директору СИПА Горану Зупцу.

Замјеник министра безбједности Младен Ћавар, који је на захтјев Тужилаштва БиХ затражио да се Зупцу ускрати приступ тајним подацима, покушао је данас да у дневни ред уврсти своју, јуче касно достављену информацију о том случају, чему су се успротивили министри из Српске.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар финансија Никола Шпирић се пита – како је могуће да се тадашње колеге министри и лидери, СББ-а Фахрудин Радончић и СДП-а Златко Лагумџија, препиру ко је финансирао протесте, а рачун се данас испоставља Горану Зупцу?

"Мислим да је то смијешно! Тражено је то уз подршку и СДП-а, а колико се сјећам, у вријеме тих великих демонстрација Златко и Фахрудин Радончић оптуживали су се међусобно ко је инспиратор и ко финансира те протесте... Откуд наједном да они, који су финансирали или оптуживали једни друге за финансирање, да кривичну пријаву пребаце Зупцу, многе ствари су ту нејасне... Мислим да се улази у политичке воде које нису савезник БиХ у борби против криминала, корупције, тероризма и свега осталог. Што се мене лично тиче, ја мислим да такве ствари имају малу шансу за пролаз, ми хоћемо објективно ствари да се поставе, а не на политикантски и политички начин", оцијенио је Шпирић.