latinica  ћирилица
24/07/2014 |  09:13 | Аутор: Vijesti

Фудбалски бизнис не дотиче свјетска криза

Прелазни рок опет држи у напетости заљубљенике у фудбал. Јуче је Реал реализовао још један велики и скупи трансфер - довео Хамеса Родригеса за 80 милиона евра

Рекорд љета, ипак, није оборен - Барселона је Луиса Суареса платила милион више.

Иако се прелазни рок завршава 31. августа, већ су обрнуте стотине милиона евра.

До сада су реализована чак 24 трансфера већа од 15 милиона евра, док је за десеторицу играча плаћено обештећење веће од 30 милиона.

Жесток обрт новца, у вријеме када Уефа покушава да среди фудбалско тржиште, изазвао је реакцију Гарија Линекера, енглеске легенде и активног корисника друштвених мрежа, који је на свом Твитер профилу иронично констатовао да се Уефин финансијски фер-плеј поштује.

Било како било, гламурозни долазак Хамеса Родригеса у Реал централни је догађај љета, на спектакуларан начин "краљевски клуб" представио је нову перлу, коју је платио 80 милиона евра...

"Није на мени да причам о новцу и колико је Реал потрошио. Дошао сам и испунио сан, сада само желим да клубу и навијачима донесем много радости", рекао је Хамес.

Његов трансфер је најгламурознији, али није највећи овог љета. Луис Суарес постао је играч Барселоне за 81 милион, али због суспензије није могао да буде представљен како доликује.

Трансфери Родригеса и Суареса спадају у ред највећих свих времена - налазе се на трећем и четвртом мјесту вјечне листе, иза Бејловог из прошле године, те Роналдовог из 2009.

У топ пет је и прелазак Зинедина Зидана сада већ давне, 2001. године из Јувентуса у Реал, са тада баснословних 73 и по милиона евра.

Тешко да ће рекорди бити оборени до краја љета, али, рецимо, Манчестер Сити још није урадио ништа на тржишту, а клуб таквог финансијског потенцијала вјероватно неће бити инфериоран...

"Тим још није комплетиран. Видјећемо, има времена да реагујемо. У сваком случају, постоји могућност да промијенимо нешто, да доведемо једног или двојицу играча. Морамо, међутим, да оцијенимо добро шта нам треба".

Како наводе шпански и енглески медији, Сити разматра могућност да пошаље понуду за Реаловог талента Иска, који је доласком Родригеса забетониран на клупи.

И Пари сен Жермен је некако у другом плану, иако је потрошио 49 и по милиона евра на Давида Луиза.

Ни Челси се, вјероватно, неће задовољити доласком Дијега Коста и Фелипеа Луиса. Манчестер Јунајтед је издвојио скоро 70 милиона евра за двојицу младића - Лука Шоуа и Андера Хереру, али Ван Гал би могао да направи и још неки потез...

У сваком случају чека нас узбудљив август...

Пет највећих трансфера икада:

Гарет Бејл (из Тотенхема  у Реал) - 100 милиона евра

Кристијано Роналдо (из Јунајтеда у Реал) - 94 милиона

Луис Суарес (из Ливерпула у Барселону) - 81 милион

Хамес Родригес (из Монака у Реал) - 80 милиона

Зинедин Зидан  (из Јувентуса у Реал) - 73,5 милиона