latinica  ћирилица
24/07/2014 |  18:48 | Аутор: РТРС

Краткофил: Свако дијете има своју причу

Да умјетност не познаје границе показали су организатори 8. Међународног филсмког фестивала Краткофил на којем су приказани филмови настали у радионици Краткофил Јуниор.

Ова прича не би била посебна да најмлађи режисери, глумци, сниматељи и монтажери нису били и дјеца с тешкоћама у развоју. Циљ је био само један -пружити једнаке прилике за сву дјецу. 

Милица Трубајић из Бањалуке је као и свака друга деветогодишња дјевојчица. Воли да се игра с другарима и једе чоколаду. Ипак, оно по чему се разликује од својих вршњака јесте њена црвена коса и чињеница да је учествовала у стварању филмова на овогодишњој Кртакофил филмској радионици за најмлађе.

Писање сценарија, глума, снимање, монтажа, допали су се и Неди Томашевић, ипак дружење с вршњацима више јој је значило.

"Они су стварно супер и иако имају те потешкоће. Воле глумити и талентовани су јако. Нисмо правили никакве разлике и дружили смо се са свима",истакла је Неда Томашевић, полазница "Кртакофил јуниора".

Родитељи дјеце с тешкоћама у развоју знају да њихови малишани могу постићи шта год науме. Али друштво и окружење, врло често су ти који постављају ограничења.

"Родитељи би заправо требало едуковати па да онда они пренесу дјеци та нова искуства и да их укључе што више и што боље", нагласила је Жељка Перишић.

Идеја о укључивању дјеце с тешкоћама у развоју у филмску радионицу КРАТКОФИЛ ЈУНИОР настала је у оквиру Уницефове кампање “ Говоримо о могућностима”.

Заједничким снагама 18 малишана из Завода „Др Мирослав Зотовић“ и дјеце која су се пријавила на конкурс, створена су 3 кратка филма.