latinica  ћирилица
24/07/2014 |  20:14 | Аутор: РТС

Усвојен програм обнове послије поплава

На данашњој сједници Влада Србије усвојила је програме обнове порушених и оштећених стамбених објеката на подручјима поплављеним током маја, а планирана је изградња 350 кућа и исплата материјалне финансијске помоћи за власнике 10.000 оштећених породичних стамбених објеката.
Влада Србије - Фото: ТАНЈУГ
Влада СрбијеФото: ТАНЈУГ

Државним програмом обнове биће изграђене типске куће од 60, 80 и 100 квадратних метара, на основу броја чланова домаћинства. Уколико изградња куће није могућа, према условима дефинисаним програмом, биће исплаћивана материјална помоћ за рјешавање стамбеног питања, саопштила је Канцеларија Владе за сарадњу с медијима.

Породицама којима су објекти порушени, а градња нових није могућа, биће исплаћен новчани износ приближан износу потребном за изградњу типских кућа. То је два милиона динара за куће од 60 квадратних метара, 2,5 милиона динара за објекте од 80 метара квадратних и три милиона динара за куће од 100 квадратних метара.

За спровођење Програма обнове порушених стамбених објеката обезбијеђено је 875 милиона динара.

Средства за обнову биће исплаћивана према категорији оштећења и то за прву категорију оштећења 120.000 динара, за другу 200.000 динара, за трећу категорију оштећења 250.000 динара, за четврту 350.000 динара и за пету категорију оштећења 600.000 динара.

За спровођење овог програма обезбијеђено је 2,5 милијарди динара, а рјешења о додјели државне помоћи доносе локалне самоуправе у складу са Законом.

Приликом одлучивања, поред осталог узимаће се у обзир да је штета пријављена у складу са Законом, да је настала као посљедица поплава и клизишта које су се десиле током маја 2014. године и да је пријављена штета на објекту у којем је подносилац пријаве стално живио.

Локалне самоуправе достављаће Канцеларији за помоћ и обнову поплављених подручја рјешења на основу којих ће бити организована изградња типских стамбених објеката и исплата новчане помоћи, наводи се у саопштењу.

"Пишу се рјешења за изградњу и за новац који грађани могу да добију, и у складу са прописима у року од осам дана грађани ће добити прве исплате", каже министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Министарка саобраћаја за РТС каже да ће новим одлукама и путеви бити брже поправљени. Очекује се да до 1 .октобра буду завршени путеви, а да до средине јесени куће буду усељиве.