latinica  ћирилица
27/07/2014 |  11:00 | Аутор: СРНА

Томаш: Увести додатне изворе финансирања за здравство

Директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дарко Томаш истиче да је, захваљујући смањењу трошкова на појединим ставкама, у овој години донесено више мјера које директно утичу на побољшање здравствене заштите осигураних лица

"Увели смо биолошку терапију за немалигне болести, а омогућили смо и набавку потрошних материјала за инсулинске пумпе за све осигуранике, без изузетка. Акценат смо ставили и на бољу доступност имуносупресива и показали да осигуранике доживљавамо као партнере и да ослушкујемо њихове потребе", наглашава Томаш у интервјуу Срни.

Он напомиње да су у преговорима с добављачима успјели да смање цијене лијекова на рецепт у просјеку за 14,5 одсто, а новина је да ће обољели од респираторних болести убудуће бити упућивани на продужену медицинску рехабилитацију, што до сада није био случај.

Када је ријеч о лошој наплати доприноса, која се директно одражава на пословање Фонда, Томаш наводи да је Фонду посебно стало да се досљедно примјењују законски прописи и да се доприноси уплаћују редовно.

"Надамо да ће БиХ усвојити иницијативу Републике Српске да се уведу додатни извори финансирања за здравство од акциза и дувана, што су већ урадиле сусједне земље попут Хрватске и Словеније.

Према нашим процјенама, од додатних акциза здравствени систем БиХ могао би да добије 200 милиона марака, а Република Срспка око 70 милиона марака. Тим средствима бисмо могли да финансирамо годишњу набавку цитостатика, ортопедских помагала, лијечење изван Српске...", наглашава Томаш.

Фонд се суочава с неповољном структуром осигураника, јер запослени који највише издвајају за здравство чине само 35 одсто осигураника, док пензионери и незапослени чине 59 одсто, што значи да је највише осигураних из категорије незапослених и пензионера који у укупним приходима учествују тек са 11 одсто.

"И даље постоји проблем пријављивања радника на нереално мале плате, рад на црно и слично. Према процјенама синдиката, у Српској око 80.000 радника ради на црно, а само по том основу, ако се узме у обзир просјечна плата, Фонд на годишњем нивоу губи око 150 милиона марака", упозорава Томаш.

Он појашњава да би тим новцем могла да се финансирају 54 дома здравља у Републици Српској и да још остане средстава за лијекове на рецепт.

Томаш наводи да је Фонд у прошлој години успио да смањи трошкове на неколико ставки - смањени су трошкови за лијечење изван Српске, и то за 1,5 милиона марака, за плате запослених у Фонду за пет милиона марака, а смањени су и трошкови за боловања...

"И поред наших мјера рационализације, нисмо успјели да остваримо позитиван резултат, због објективних разлога на које Фонд није могао да утиче, а првенствено због смањења стопа доприноса са 12,5 на 12 одсто", наводи Томаш.

Због смањене стопе доприноса, Фонд је остварио мање приходе за 24,4 милиона марака, а нередовна уплата доприноса је утицала на смањење прихода за још 46 милиона марака.

"Треба напоменути и да смо због смањења стопе доприноса за пензионере с два на један одсто имали мање приходе за још 8,6 милиона марака. Све то је, уз проблеме које сам претходно поменуо, за посљедицу имало негативан финансијски резултат у износу од око 17 милиона марака", напомиње Томаш у интревјуу Срни.

Фонд је за пет мјесеци ове године успио да забиљежи нешто мање трошкове од планираних, али Томаш није задовољан приходима, који су нарочито погоршани након катастрофалних поплава у мају ове године, па је само за неколико дана у мају приход Фонда био мањи за око четири милиона марака.

"Свјесни смо ситуације у којој се нашла привреда, али се надамо брзом опоравку и да ће се наплата доприноса побољшати. Упркос паду прихода, настојаћемо да одржимо постојећа права из здравственог осигурања, као и да максималном рационализацијом свих у здравственом сектору превазиђемо ову ситуацију и да пацијенти у најмањој могућој мјери осјете посљедице катастрофе која је задесила Српску", закључује Томаш.