latinica  ћирилица
28/07/2014 |  11:24 | Аутор: Агенције

Лавров: Санкције ЕУ неће постићи циљ

Резултат санкција САД и ЕУ може да буде економски још независнија Русија, поручио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Погоршавање односа између партнера не може никога да задовољи, истиче Лавров.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да санкције САД и Европске уније Русији неће постићи свој циљ, преноси Танјуг.

"Санкције једноставно не могу да остваре свој циљ. Увјеравам вас да ћемо ми превладати сваку тешкоћу која би могла да се појави у некој економској области, и можда да постанемо још независнији и још убјеђенији у своју снагу", рекао је Лавров на конференцији за новинаре.

Рекао је и да земље ЕУ не изражавају ентузијазам због санкција.

"Погоршавање односа између партнера не може никога да задовољи. Постоји много могућности за развој узајамних односа", рекао је Лавров, преноси Итартас.

"Нико не може да побиједи предузимање једностраних мера. Убијеђен сам да они који су нам увели санкције због тога нису одушевљени. Они би више вољели да су донијели другачију одлуку", рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије истакао је да се Москва нада да ће истрага обореног малезијског авиона изнад Украјине бити објективна и поштовати претпоставку невиности.

Рекао је да Москва очекује да нико неће покушати да сакрије трагове истраге удеса малезијског авиона.

"Једино се поштено и отворено учешће оних који имају приступ информацијама о удесу, може сматрати нормалним. Све друго се може сматрати непоштеним покушајима утицаја на истрагу и довођењем у питање претпоставку невиности", рекао је Лавров на конференцији за новинаре.

Лавров се нада да се посматрачи из европских организација за људска права и безбједност, Организације за безбједност и сарадњу у Европи, могу да  размјесте дуж руске границе са Украјином.

Према његовом мишљењу, напори Украјине да ријеши конфликт нису успјели јер Кијев стално одбија да покаже поштовање према преговорима са југоисточним дијелом.