latinica  ћирилица
28/07/2014 |  11:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Коалиција избјеглица тражи регулисање пребивалишта Срба

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта тражи да се омогући свим хрватским држављанима који живе у иностранству да регулишу привремени одлазак изван Републике Хрватске на 5 година и да на тај начин задрже хрватску личну карту.

У писму, упућеном државним органима Хрватске, он наводи да је од 1991. до краја 2013. године Министарство унутрашњих послова те земље на незаконит начин избрисало из евиденције хрватског пребивалишта преко 50.000 Срба.

Посебно је важно да МУП Хрватске што прије донесе Правилник за полицијске управе и дипломатско-конзуларна представништва којим би се прецизно утврдило шест начина (обнова, стамбено збрињавање, школовање, посао, лечење и издржавање старих и незапослених лица) за привремени одлазак изван Хрватске на 5 година, објашњава Линта.

У саопштењу се подсјећа да рок до када хрватски држављани који живе у иностранству морају да одјаве пребивалиште или пријаве привремени одлазак истиче 29. децембра 2014. године.

Ако ускоро не буде усвојен Правилник, то ће значити да у Министарству унутрашњих послова Републике Хрватске не постоји стварна воља да се Закон о пребивалишту примijени у потпуности на све хрватске држављане, без обзира националну и вjерску припадност, оцjењују у овој коалицији.