latinica  ћирилица
28/07/2014 |  16:59 | Аутор: РТРС

Муслимани прослављају Рамазански Бајрам

У Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву јутрос је одржана Централна бајрамска свечаност , чиме је почело обиљежавање једног од највећих муслиманских празника - Рамазанског бајрама, који муслимански вјерници обиљежавају након мјесеца Рамазана који су провели у посту и молитви.

Вјерницима се обратио реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић, који је подсјетио да “не заборавимо угрожене људе у БиХ, посебно оне погођене поплавама“.

“Велики број наших људи остао је без икаквих материјалних средстава за живот, а многи и без властитог дома. Они су сада испит наше савјести“, рекао је Кавазовић.

Указујући на чињеницу да је до прве зиме остало још мало времена нагласио је да сада треба учинити све да што већи број угрожених људи дође до кровова над главом.

Кавазовић се осврнуо и на сукобе у многим исламским земљама, а посебно дешавања у појасу Газе, за које је рекао да су "отворена рана на савјести човјечанства".

Поглавар Исламске заједнице у БиХ заложио се за пружање прилике младима, као и за праштање, истичући да оно учвршћује везе међу народима.

"Дај нам мудрост да живимо у слози са браћом и са комшијама, додао је Кавазовић пожељевши свим муслиманима и муслиманкама срећан празник.

Бањалука: Бајрамска молитва у Ферхад-пашином месџиду

Бањалучки муфтија Осман Козлић у бајрамској поруци упућеној вјерницима истакао је да се "данас муслимани веселе јер су испостили мјесец рамазана 1435.х.г, односно 2014. године.

Прослава бајрама у Бањалуци

У бајрамској поруци коју је јавности пренио и током данашњег обраћања новинарима бањалучки муфитја нагласио је да је данас дан радости.

"Позивам вас да га проведемо уз своје породице, пријатеље и комшије. Почастимо своје рођаке, пријатеље и комшије баклавом, нека и они осјете бајрамску радост. Оне који не славе овај дан позивам да својим комшијама подаре осмијех и честитају Бајрам, нека им укажу поштовање. Будемо ли поштовали једни друге и сами ћемо бити поштовани", навео је Козлић.