latinica  ћирилица
28/07/2014 |  17:17 | Аутор: РТС

Влада Србије смијенила директоре јавних предузећа

Влада Републике србије смијенила директоре јавних предузећа "Железнице Србије", "Аеродром Никола Тесла", "Дипос", "Државна лутрија Србије", "Дунав осигурање", "Директорат цивилног ваздухопловства", "Агенција за безбедност саобраћаја". Влада је донијела и закључак о спајању предузећа "Путеви Србије" и "Коридор 10".

У четвртак би Влада требало да именује вршиоце дужности директора у тим предузећима.

Премијер Александар Вучић је на сједници Владе у Нишу истакао да ће нови директори бити бирани на јавним конкурсима и да ће бити изабрани најстручнији људи.

Како је рекао, овим Влада почиње процес промјена у јавним предузећима, и то није процес који ће бити завршен данас.

"За очекивати је да око 70 одсто директора у јавним предузећима буде промењено до краја августа", рекао је премијер.

Вучић је најавио да ће бити темељних промијена и у ЕПС-у, али да ће се Влада тиме бавити у наредном периоду.

"Не бежимо од најкрупнијих и највећих промена јер у свему што радимо можемо да успемо само ако прво себе променимо и замолимо људе да то исто учине и да са нама у том тешком послу учествују", поручио је премијер.

Влада Србије донијела је и једногласан закључак о спајању предузећа "Путеви Србије" и "Коридора 10".

Вучић је рекао да је то треблао урадити много раније, јер су, из бесмислено партијских и политичких разлога, ова предузећа раздвајана да би се, како је рекао, лакше подијелио плијен, а само је држава губила.

Премијер је истакао и да спајање предузећа значи уштеду. Поручио је и да ће Србија 2016. године вјероватно бити земља са највећим растом у Европи.

"Ми ћемо бити под притиском за мањом државном помоћи после мера фискалне консолидације, имаћемо више новца за државну помоћ, односно за финансирање, за подршку инвеститорима који долазе у нашу земљу, и нећемо одустати од тога зато што нећемо пристати да земљу уводимо у рецесију 2015. и 2016. године", рекао је Вучић.

"Нећемо да пристајемо на то да ми 'сечемо ноге' себи зато што неко други мисли да је то политички потребно. Ми поштујемо све и налазимо се на европском путу, али нећемо да радимо против наше земље", поручио је премијер.

Најавио је и да ће у септембу "Икарбус" потписати више уговора са Мерцедесом.