latinica  ћирилица
29/07/2014 |  12:31 | Аутор: РТРС

Мала Европа усред Прњавора

Мала Европа усред Прњавора. Тo је карактеристика ове општине која се дичи бројним националним мањинама. Украјинци, Словаци, Пољаци на Фестивалу националних мањина показали су своје обичаје, али и послали поруку да је могуће живјети сложно у средини пуној етничке разноврсности .

Игра и пјесма, народне ношње, али и традиционална кухиња, те предмети из давнина најбоље одсликавају културу и традицију народа. Посјетиоци фестивала били су у прилици да дегустирају припремљена јела, али и да уживају у богатом културно-умјетничком програму.

Прњавор је још од давне прошлости надалеко познат као Мала Европа. То су условила досељавања Пољака, Чеха, Украјинца, Италијана и других народа још у девентаестом вијеку. Са циљем његовања етничке разноврсности прије пет година рођена је идеја о одржавању овог фестивала. Да испуњава мисију доказује чињеница да су њиме задовољни и гости и домаћини.

У овој средини представници националних мањина задовољни животом. Један од припадника чешке националне мањине тврди да се зна само за међусобно поштовање и уважавање.

Циљ овог фестивала јесте очување културе и традиције народа настањених у овој локалној заједници која важи за Европу у малом.