latinica  ћирилица
30/07/2014 |  09:47 | Аутор: РТС

Србија - Тешко до пријевремене пензије

Закони о раду и о пензијском и инвалидском осигурању ступили на снагу, што значи да ће и мушкарци и жене ићи у пензију са 65 година живота и 40 година радног стажа. Ту границу жене ће постепено достићи за 18 година.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Оно у чему ће већ од 1. јануара сљедеће године бити исти јесу пенали за пријевремену старосну пензију – трајно умањење примања ако сте радно мјесто напустили прије 65. године.

Држава је запосленима наметнула дилему – или ће радити колико закон каже или ће до краја живота примати мању пензију. За законодавце је рачуница проста – више новца у буџету. За будуће пензионере тешко питање: како да проведу старост ако се, ионако ниске пензије, умање за, на примјер, 20 одсто.

Управо толико мање пара ће сљедеће године лећи на рачун пензионерке која је радно мјесто напустила са 54,4 године и има 36,4 године радног стажа. И мушкарца који је на прагу 60. и има 40 година стажа.

"Политика ове државе ће и убудуће бити да се не награђује пријевремени одлазак у пензију. Једноставно више није могуће издржавати већи број пензионера са овим бројем запослених", каже Александар Вулин, министар рада, запошљавања и социјалне политике.

"Држава је одлучила да вам се не исплати да одете раније у пензију него да радите колико можете", наводи Вулин.

Крах пензијског система годинама је пријетња и за Европу и за регион. Зато је већина држава и примијенила казне за пријевремену пензију. Од Црне Горе и Словеније, преко Мађарске и Словачке до Литваније – казнени поени су од четири до шест одсто.

Србија је од данас на доњој граници. Стручњаци такав систем пластично објашњавају на примјеру приватног пензионог фонда. Ако два грађанина за 40 година уплате 40.000 евра, имају избор: или да 10 година примају 400 евра или 20 година 200 евра.

"То је циљ посљедње реформе, да се грађанима стави та могућност – или да примају мању пензију дуже или већу пензију краће, а не да они који се пријевремено пензионишу и даље примају већу пензију", каже Никола Алтипармаков из Фискалног савета.

А ко ради дуже, добиће и неку врсту награде. Убудуће ће се свака година преко 40 проведених на послу плаћати у цијелости, а не пола као до сада. Наизглед једноставна рачуница брине многе који су мислили да су на корак од пензије.

Србија је сада на трагу европске законодавне праксе, а да ли је тако и када је ријеч о животном стандарду и животном вијеку?

"У Србији је много незапослених и дуго се чека на посао. У Србији у односу на све земље и региона и на западу, очекивани животни вијек је краћи, тако да ћемо заправо имати и имамо ситуацију да у просјеку у Србији људи најкраће уживају у пензији, а сада ће им и та пензија бити умањена", каже социолог Владимир Вулетић.

Ако радите пет година мање, умјесто просјечне пензије од око 24.000, примаћете за око пет хиљада динара мање. То ће, кад се сабере, процјењују стручњаци, за пет до 10 година, држави донијети уштеду од око 40 милијарди динара.