latinica  ћирилица
30/07/2014 |  19:26 | Аутор: Агенције

Србија и ЦГ контролишу небо изнад Хрватске и БиХ

Контрола летења Србије и Црне Горе преузела је контролу ваздушног саобраћаја изнад цијеле Хрватске и БиХ због невремена изнад те земље.

Због невремена је дошло до потпуног пада система контроле летења изнад Хрватске и 45 одсто БиХ, које контролише Хрватска, па је посао преузела СМАТСА.

Сви авиони у ваздушном простору Хрватске остали су у та два сата без навигације са земље, па су у помоћ прискочили други провајдери. Медији преносе да се у Хрватској полако успоставља систем.

СМАТСА обавља контролу ваздушног саобраћаја изнад Србије, Црне Горе, дијела јужног Јадрана и 55 одсто горњег дијела ваздушног простора БиХ.

Око 15 сати у централну просторију Регионалну контроле лета у Загребу почела је продирати вода, убрзо је нестало електричне енергије. У том тренутку у ваздушном простору Хрватске било је око 100 путничких авиона. Хрватски контролори лета у том тренутку више нису могли управљати тим авионима.

Одмах су активирани сви безбједносни протоколи. С радом је почео Кризни штаб Контроле лета.

Шеф смјене Регионалне контроле ваздушне пловидбе у 15 сати и 10 минута доноси одлуку о затварању цјелокупног ваздушног простора Хрватске. Контактиране су контроле лета свих сусједних земаља које преузимају вођење авиона и њихов сигурни излазак из хрватског ваздушног простора.

На интернет страници Flightradar24, на којој се се у реалном времену могу пратити летови авиона, Хрватска је постала једна сива мрља без иједног авиона. Исто као и Украјина након рушења малезијског авиона.

Нешто прије 15 сати црни су се облаци надвили над град, а након двадесетак минута почео је да дува снажан вјетар и пада киша. Вјетар је рушио сунцобране, носио ствари са загребачких тераса. Невријеме је захватило и остатак сјеверозападне Хрватске. У Копривници се такође зацрнило, а у Чаковцу је падао град величине грашка. Јаки удари вјетра и киша која узрокују потешкоће у саобраћају Загребом.

 

Невријеме изазвало поплаве у Задру и на сјеверним острвима

Запад Хрватске јутрос је погодио циклон Мелиса и донио велике поплаве Задру и острвима сјеверног Јадрана.

У Задру је за сат и по пало више од 90 милиметара кише, а на Силби и Молату у току 24 часа пало је више од 100 литара, јављају хрватски медији.

Поплављене су саобраћајнице, дворишта кућа, подруми, ресторани, као и Археолошки музеј у Задру, а  излио се и велики број септичких јама.

У мјесту Запунтел водена бујица је подигла асфалт у дужини од 200 метара. Поплављена је и морска обала у центру Водица.

Циклон Мелиса се током ноћи налазила над сјеверном Италијом, а јутрос је прешла изнад Јадрана, те се заједно са хладном фронтом постепено премијешта према југоистоку.

Хрватски хидрометеоролошки завод претходно је издао упозорење за цијелу земљу, а црвено, које указује на екстремне временске прилике, односио се на Лику и Горски котар.