latinica  ћирилица
15/08/2014 |  13:50 | Аутор: РТРС

Марка поводом 100. годишњице рођења патријарха Павла

Марка у част сто година од рођења блаженопочившег српског патријарха Павла биће пуштена у оптицај 11. септембра заједно са пригодном ковертом, а изложбу тим поводом у октобру ће у Београду отворити Његова светост патријарх Иринеј.

Ликовно рјешење за ову марку, на којој је приказан портрет блаженопопочившег патријарха Павла, урадио је академски сликар Бобан Савић, креатор поштанских марака Поште Србије.

Поводом предстојећег пуштања у оптицај ове марке, јуче је на састанку патријарха Иринеја са представницима "Пошта Србије" у Патријаршији у Београду договорено да изложба у част објављивања марке буде одржана у октобру у "ПТТ" музеју, наводи се на сајту Српске православне цркве.

Тачан датум свечаног отварања изложбе, којем ће присуствовати личности из црквеног, културног, политичког и јавног живота, биће одређен у договору са представницима "Пошта Србије".

На отварању ће патријарх Иринеј у краткој бесједи говорити о животу патријарха Павла.

Влада Србије 25. јула донијела је одлуку о објављивању пригодне поштанске марке у част сто година од рођења српског патријарха Павла. Ова одлука објављена је у Службеном гласнику Србије од 1. августа.

Одлука Владе да у Програм издавања пригодних поштанских марака за 2014. годину уврсти и издање у част сто година од рођења патријарха Павла изазвала је велико интересовање међу филателистима, народом, нарочито Србима из дијаспоре, па је готово читав тираж издања продат у претплати, непосредно по објављивању одлуке Владе.

СПЦ и јавно предузеће "Поште Србије" већ више деценија сарађују на објављивању традиционалних издања пригодних марака поводом најсветијих хришћанских празника, Божића и Васкрса, као и доплатних поштанских марака за изградњу храма Светог Саве на Врачару.