latinica  ћирилица
16/08/2014 |  15:09 | Аутор: СРНА

Хрватски капетан заустављен у Италији са бродом пуним америчких тенкова и ракета

Хрватски капетан заустављен је у ђеновској луци са бродом пуним америчких тенкова и другог ратног наоружања које је превозио за Саудијску Арабију.

Капетан (51), који је код себе имао хрватски пасош, тврди да није знао шта се налази на његовом броду "Хофуф".

Брод националне бродске компаније из Саудијске Арабије "Бахри" од тренутка када је упловио у луку "Еритреја" у Италији био је сумњив, па је гранична полиција тражила судски налог за претрес брода што је и учињено.

Откривено је да у њему налази 27 тенкова америчке војске марке "Абрамс", шест војних камиона и 77 контејнера који су били препуни ратном опремом, од ракета до минобацача.

На захтјев САД брод је одблокиран и кренуо је из италијанске куле, упркос томе што не би смио без пратње да преноси толику количину оружја.

Мушкарац са америчког говорног подручја донио је у тужилаштво "образложење" и деблокаду, а на документу је писало и да терет мора ићи даље, док у Ђенови треба да буде искрцан само регистровани материјал за одржавање.

Према писању хрватских медија, истрага у Италији се наставља па би хрватском капетану могла бити изречена висока новчана казна, а можда и нека оштрија санкција.