latinica  ћирилица
16/08/2014 |  17:28 | Аутор: СРНА

Линта: Уставни суд Хрватске легализује кршење Устава

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта оцијенио је очекиваном одлуку Уставног суда Хрватске да референдумско питање о ћирилици није у складу с Уставом, јер би другачија додатно компромитовала ту земљу у међународној јавности.

Линта сматра погрешном одлуку суда, према којој је Градском вијећу Вуковара дат рок од годину дана да ријеши питање двојезичних табли.

На тај начин се, како је навео, легализује кршење Устава, уставног закона о правима националних мањина, закона о званичној употреби језика и писма националних мањина и међународних обавеза које је Хрватска преузела.

"Ако је Хрватска правна држава онда је Градско веће Вуковара обавезно да поштује сопствени Устав и законе које је донио суверени Хрватски сабор, а не да му се даје рок од годину дана", истиче Линта.

Он сматра погрешном и одлуку да Влада припреми измјене закона о званичној употреби језика и писма националних мањина којима ће бити утврђени механизми за случајеве да општине и градови не поштују законску обавезу да у статуте уграде одредбе о равноправној употреби српског језика и писма у јавном животу, јер се њом крши принцип владавине права.

Наведеним одлукама Уставни суд Хрватске послао је поруку да скидање и уништавање српско-хрватских двојезичних табли није кривично дјело и да то свако може да чини у наредних годину дана.

Уставни суд Хрватске донио је ове седмицу одлуку да не буде одржан референдум о ћирилици јер је, како је образложено, предложено противуставно референдумско питање.