latinica  ћирилица
16/08/2014 |  20:42 | Аутор: РТРС

Амерички порезници "чешљају" рачуне грађана у Србији

Банке од 1. јула у Србији као услов за отварање рачуна траже потписивање сагласности да се подаци о њиховим трансакцијама достављају пореској служби САД. И банке у БиХ су, према ријечима извршног секретара Удружења банака БиХ Мије Мишића пристале да податке о својим клијентима шаљу у САД.

Према тврдњама надлежних органа у Србији на то немају право, јер Србија нема потписан никакав споразум са Америком.  Незванично, подаци грађана БиХ који имају отворене рачуне у некој од бх. банака такође се достављају америчкој Пореској управи иако БиХ и САД немају потписан никакав билатерални аранжман за овакву врсту размјене личних података. Све ово ради се, како незванично сазнајемо, у циљу борбе против тероризма и спречавања прања новца и утаје пореза у САД.

Банкари у Србији званично о овоме не желе да говоре. Незванично, кажу да је то због америчке Пореске управе, односно њиховог закона. Ако се с њим не ускладе, кажу, могу да забораве на бизнис у САД. У Народној банци Србије истичу да банкама нису дали никакву препоруку. 

"Према информацијама којима располажемо, у току су активности у циљу побољшања усаглашености пореских прописа на међународном нивоу и примене ФАЦТА прописа. Министарство финансија нас је, 2. јула, обавијестило о потписаној Потврди намјере Републике Србије да закључи међудржавни споразум поводом примене тих прописа", стоји у саопштењу Народне банке Србије.

Истовремено, у Министарству финансија Србије кажу да је ријеч о извјештавању о рачунима лица која су држављани, или имају пословне интересе у Сједињеним Државама, а држе их код финансијских институција са сједиштем у Србији. Такве уговоре кажу САД су потписале с више земаља, а циљ је спречавање избјегавања плаћања пореза у Америци, и тај пропис се ни на који начин не односи на грађане Србије.

"Ми грађанима треба да објаснимо да попуњавање анкетног листа нема никаквих штетних посљедица.  Свеједно какав упитник су добијали у банци, ниједан од тих података није изашао из банке изашао, и никоме ти подаци нису још увијек достављени", каже Верољуб Дугалић, генерални секретар Удружења банака Србије.

 Ако Србија потпише споразум са Америком, банкари ће, кажу, да провјере свих 6,7 милиона текућих рачуна, колико их има у Србији. Најављују да неће сви попуњавати упитнике, већ ће направити посебан компјутерски програм који би издвојио америчке пореске обвезнике.