latinica  ћирилица
16/08/2014 |  21:31 | Аутор: РТС

ЕХФ уврстио Косово у квалификације

Репрезентација Косова заиграће у претквалификацијама за Европско првенство мушкараца 2018. године, бар судећи по сајту ЕХФ, преноси Журнал.

Европска рукометна федерација истрчала је пред руду и већ сврстала селекцију јужне српске покрајине у трећи шешир, са Грузијом и Кипром, пред жријеб заказан за 22. јул у Бечу.

Интересантно да је репрезентација непостојеће државе Косово уопште уврштена у такмичење, с обзиром на то да тек на Конгресу ЕХФ у ирском Даблину 19. и 20. септембра, по ко зна који пут у посљедњих десетак година, треба да се расправља о пријему Косова у пуноправно чланство ЕХФ породице, како и стоји у уводу поменуте вијести о жребу на сајту ЕХФ.


На питање новинара Журнала како се десило да су ту селекцију и званично ставили у систем жријеба кад расправа о примању у чланство, гдје тренутно имају статус придруженог члана, тек слиједи, генерални секретар РСС-а Божидар Ђурковић је рекао:

"Видио сам, видио, али ништа то још не значи. Прејудицирали су ствар. Не може то тако. Па, ни десетак земаља чланица ЕХФ од 40 нису признале Косово. Затражиће пријем у Даблину на Конгресу као и много пута до сад за ових десет година".