latinica  ћирилица
17/08/2014 |  10:03 | Аутор: vecernjenovosti

Дијалог Београда и Приштине без ЕУ?

Постоје шансе да српска и албанска страна наставе преговоре у другачијем формату него до сада, те би се сусрет тимова одигравао у Београду и Приштини, а Брисел би остао гарант договора, пишу "Вечерње новости".
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

У ишчекивању наставка дијалога Београда и Приштине, са обје стране "призивају" се разговори без посредника, с тим што Београд тај директан дијалог види као статусно неутралан, док би га Албанци третирали као разговор двије суверене земље, наводи лист.

Из Канцеларије за Косово и Метохију поручено је да је "у заједничком интересу тежња ка несметаној директној комуникацији Београда и Приштине".

"Такав дијалог не би имплицирао било какво статусно признавање, већ би био доказ напретка у разговорима и нормализацији односа", саопштено је из Канцеларије.

Лист пише како, на другој страни, претендент на премијерску позицију у Приштини Рамуш Харадинај поручује да се мора постићи "билатерални дијалог", те да је циљ да се једног дана Косово и Србија међусобно признају и да сви иду ка чланству у ЕУ.

Према писању "Новости", поставља се питање да ли би разговори без трећег пара очију Србији "пришили етикету" да је за столом признала косовску државност.

Шеф скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је да, ако Србија жели да дијалог са Приштином иде брже, најбоље би било да разговори буду директни јер се теме тичу и Срба и Албанаца, додајући да је досадашњи дијалог имао компликован механизам.

Бивши министар за КиМ Горан Богдановић оцијенио је да би без посредника у разговору са Албанцима могло више да се "извуче" за интересе Срба, напомињући да не вјерује да би такав дијалог могао да се "замаскира као статусно неутралан, јер је та завјеса пала у моменту потписивања Бриселског споразума".

"Али, и поред тога, непосредни разговори су сигурно боља опција од ових у којима је међународна заједница пристрасна. Ионако нам медијатори нису ништа помогли, већ је у њиховом присуству Србија прихватала оно што је албанска страна тражила. Да смо у дијалогу били сами, верујем да бисмо боље прошли", истакао је Богдановић.

Директор Форума за етничке односе Душан Јањић подсјетио је да је посљедњи директни дијалог Београда и Приштине био 1993. године, те да су се онда "уметнули Американци и ЕУ" који, према његовом мишљењу, позицију контролора неће испустити због њиховог виђења безбједности.

Јањић је напоменуо да у изјавама у којима се помиње директан дијалог заправо није изречено шта то заиста значи.