latinica  ћирилица
17/08/2014 |  10:13 | Аутор: Политика

Љајић: Држава да реагује

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић сматра да држава мора да реагује на чињеницу да се неки њени грађани прикључују војним и паравојним формацијама и учествују у сукобима по свијету.

Љајић је прије неколико година покренуо иницијативу да буде измијењен Кривични законик тако што би у њега биле уведене одредбе о кажњавању и оних који одлазе на ратишта по свијету и оних који у томе посредују.

Љајић, који је и предсједник Социјалдемократске партије Србије, подсјетио је да је та партија предложила измјене када се у Санџак почела да се враћају прва тијела људи који су из тог краја отишли на сиријско ратиште.

"Још нико није утврдио тачан број људи који су се тамо борили. Иницијативу смо покренули за време прошле владе и онда су почели да ми преко `Фејсбука` прете људи који су били на том ратишту", рекао је Љајић за "Политику".

Он је напоменуо да тај приједлог нема ни етнички нити територијални предзнак.

Истичући да постоје људи који зарађују тако што врбују људе и посредују у њиховом одласку у ратове, Љајић је нагласио да то држава мора да санкционише.

Он је подсјетио да је Србија имала "великих проблема" са Либијом након пада Муамера Гадафија, јер је нова власт у тој држави пронашла држављане Србије за које је сматрала да су ратовали на страни свргнутог пуковника.

"Не пише да је неко отишао под именом и презименом, него пише да је он држављанин Србије на овој или оној страни", рекао је Љајић.

Он је напоменуо како су неке државе у региону, односно Македонија и БиХ, то питање већ регулисале и донијеле закон, те да све више људи са самопроглашеног Косова буде ухапшено јер их баш са тог подручја највише одлази на ратиште.