latinica  ћирилица
17/08/2014 |  18:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама прекида одмор због састанака са Бајденом

Амерички председник Барак Обама прекинуће одмор и вратиће се у Вашингтон због састанка са потпредсједником Џозефом Бајденом и савјетницима.

Тиме ће се предсједник САД вратити са одмора тачно на половини првобитног плана трајања због састанка, чија тема није позната.

Засад није јасно зашто предсједник САД прекида одмор, а агенција АП наводи да је могуће да је то због критика да он проводи двије недјеље на одмору у јеку многих криза - и у земљи и у иностранству.

Обама је, ипак, прву недјељу одмора провео радно - давао је изјаве поводом америчке војне акције у Ираку и сукобима полиције и демонстраната у Фергусону, а позивао је и стране лидере да разговарају о тензијама између Украјине и Русије, као и Израел и Хамас.

"Сматрам да треба рећи да је због компликованих ситуација у свијету, предсједник и даље ангажован", изјавио је портпарол Бијеле куће Ерик Шулц.

Како је наведено, Обама ће се у уторак поново вратити на острво Мартас Вињард.

Предсједник САД је све љетне одморе бар дјелимично проводио на овом ексклузивном острву у Масачусетсу од како је на функцији предсједника, сем 2012. године, када се кандидовао за други мандат.

У вријеме када је одлазио на одмор, прије осам дана, агенције су напоменуле да ће се вратити на два дана у Вашингтон.

Његови савјетници ни тада нису жељели да износе детаље о разлозима Обаминог повратка, наводећи само да жели лично да одржи неке састанке у Бијелој кући.