latinica  ћирилица
19/08/2014 |  12:04 | Аутор: СРНА

Ниједно лице више није под санкцијама ОХР-а

Високи представник Валентин Инцко укинуо је данас преостале забране за вршење јавне дужности за 30 лица, саопштено је из ОХР-а.

Након што су ове забране укинуте, ниједно лице више није под санкцијама високог представника.

"Ово је завршни корак у процесу који је прије девет година покренуо високи представник Педи Ешдаун с циљем разматрања и укидања забрана за смијењене званичнике", наводи се у саопштењу.

Из ОХР-а додају да је високи представник увијек истицао да је смјена званичника са јавних функција ванредна мјера и директна интервенција у политички процес у БиХ.

"Стога је високи представник ове забране, које су увијек сматране привременим, стално разматрао, с циљем њиховог укидања када се за то стекну услови", наводи се у саопштењу.

Након консултација са представницима међународне заједнице, високи представник је закључио да више не постоје разлози због којих су ове смјене извршене.

"Данашња вијест ни на који начин не мијења овлаштења високог представника да у будућности смијени појединце уколико буду кршили или оспоравали Мировни споразум и мир који је овај споразум донио грађанима БиХ", наводи се у саопштењу.

Из ОХР-а додају да су данашње одлуке донесене у свјетлу принципа правичности, доброг управљања и одговорног кориштења међународног мандата високог представника, узимајући у обзир баланс између заштите стабилности и права појединца.

"Ове одлуке не доводе у питање валидност првобитних смјена, нити овлашћују појединце на које се односе на повратак на функције са којих су смијењени", наводи се у саопштењу и додаје да одлуке ступају на снагу одмах и ни на који начин не утичу на евентуалне текуће или будуће правне поступке против ових лица.

У саопштењу се додаје да укидање забрана ни на који начин не представља подршку за повратак било које од ових лица на политичку сцену, нити ствара било какве обавезе за њихове некадашње послодавце.