latinica  ћирилица
19/08/2014 |  12:05 | Аутор: СРНА

Мутабџија: Идентитет се не може градити без Бранка Ћопића

Културна политика и идентитет српског народа не могу се градити без Бранка Ћопића, рекао је данас у Крупи на Уни министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија.
Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија - Фото: СРНА
Министар просвјете и културе Републике Српске Горан МутабџијаФото: СРНА

"Имамо проблем промоције заоставштине Бранка Ћопића, прије свега његовог књижевног дјела, јер знамо да постоји задужбина у Београду, а желимо да на неки начин то промовишемо и у Републици Српској", рекао је Мутабџија.

Он каже да иза Андрића имамо Андрићград, Академију наука, иза Дучића Требиње и Друштво пјесника, иза Кочића Бањалуку и цијелу Републику Српску, а нажалост иза Бранка Ћопића само Крупу на Уни и поједине ентузијасте, што није довољно.

"Морамо да размишљамо на који начин ћемо промовисати и заштитити управо вриједности културног стваралаштва, јер то није само /Ћопићев/ књижевни израз, већ нешто више од тога, што сеже дубоко до идентитета српског народа овдје /у Подгрмечу/, који је одсликан као трајни биљег једног времена", нагласио је Мутабџија.

Мутабџија је данас, након разговора са начелником општине Крупа на Уни Гојком Кличковићем, рекао да је пјесничка громада српског народа - Бранко Ћопић неправедно запостављен.

"У години када се обиљежава 100 година од рођења и 30 година од смрти Бранка Ћопића размишљамо на који начин да то обиљежимо и како књижевну манифестацију посвећену Ћопићу да дигнемо на виши ниво", истакао је Мутабџија.

Мутабџија је рекао да је данас у Крупи на Уни упознат о озбиљном пројекту "Башта сљезове боје".