latinica  ћирилица
20/08/2014 |  11:01 | Аутор: СРНА

Дачић: Односи Србије и БиХ у великом успону

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је данас да су односи Србије и БиХ у великом успону и да је потребно да динамика политичког дијалога буде настављена.

Дачић је, након разговора са министром иностраних послова БиХ Златком Лагумџијом у Београду, рекао да је Србија животно заинтересована за стабилност у БиХ и да подржава европске интеграције БиХ.

"Желимо добре односе не само са Републиком Српском, већ и са Федерацијом БиХ и Сарајевом. У политичком смислу нам је потребно што више консултација око европских интеграција, а треба да се усредсредимо и на јачање економске сарадње", рекао је Дачић новинарима.

Истичући да је посјета премијера Србије Александра Вучића Сарајеву показатељ какву политику Београд жели да води према БиХ, Дачић је најавио да ће он и предсједник Србије Томислав Николић у најскорије вријеме посјетити Сарајево.

Он је оцијенио да недавна донаторска конференција за Србију и БиХ не би била ни упола успјешна да је свака од земаља наступила одвојено.

Министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија рекао је да су БиХ и Србија изузетно значајне за западни Балкан и Европу, која треба да буде свјесна да ове двије земље не смије оставити по страни када је ријеч о европским интеграцијама.

"Украјина је наук да Балкан не треба да стагнира. Ми имамо огромне шансе у заједничком наступу, а Берлин и Брисел су нам већ дали подршку у заједничким енергетским пројектима", рекао је Лагумџија.

Он је додао да је донаторска конференција потврдила да БиХ и Србија могу бити успјешне ако наступају заједно.

"Прикупљени износ од 1,8 милијарди евра био би за 25 одсто мањи да донаторска конференција није била заједнички организована", рекао је Лагумџија.

Дачић: Спријечити одлазак држављана на страна ратишта

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да се мора наћи правни механизам за спречавање одласка држављана Србије на страна ратишта и нагласио да заједнички одговор у вези са тим проблемом треба потражити са земљама ЕУ.

Дачић је, након разговора са министром иностраних послова БиХ Златком Лагумџијом, нагласио да за Србију није проблем само у ангажовању српских држављана на ратишту Украјине гдје они ратују на обје стране, већ да је проблем, прије свега, у учешћу на ратиштима у Сирији, на Блиском истоку и у Ираку.

Лагумџија је рекао да људи са ових простора иду на ратишта због идеологије подијељеног друштва, што коријен има у догађајима који су се десили уназад 20 година.

"Људи иду ка ратиштима као резултат оног што нам се дешавало. Атмосфера у којој се ратовало довела је до сегрегације. Људи се осјећају осиромашено, безперспективно и зато бирају тај пут", рекао је Лагумџија.

Он је нагласио да је неопходно да и Србија и БиХ учврсте пут ка ЕУ, те додао да би то условило да ове појаве буду смањене.

 

Министар иностраних послова Бих, који борави у радној посјети Београду, разговараће данас и са премијером Србије Александром Вучићем.