latinica  ћирилица
20/08/2014 |  15:14 | Аутор: Б92

Барселона не може регистровати играче

Комисија за жалбе ФИФА одбила је жалбу Барселоне на забрану трасфера тог клуба у наредна два прелазна рока.
 - Фото: The Telegraph
Фото: The Telegraph

Каталонски клуб кажњен је због кршења правила које се односи на међународне трансфере и регистрацију играча млађих од 18 година.

Барселона тако у наредна два прелазна рока, почевши од јануара 2015. године, неће имати могућност да региструје нове играче.

ФИФА је истраживала трансфере младих играча у Барселону, који су обављени између 2009. и 2013. године и установила је да су приликом довођења десеторице играча прекршена правила о заштити малолетника, те је изрекла казну.

Из каталонског клуба су још раније најавили да ће се жалити Суду за спортску арбитражу у Лозани (ЦАС), уколико жалба буде одбијена од стране Комисије ФИФА.

Барселона је кажњена и са 450.000 швајцарских франака и дато јој је рок од 90 дана, почевши од 20. августа, да регулише ситуацију која се тиче малолетних играча.

Комисија ФИФА је такође потврдила и казну Фудбалском савезу Шпаније (РФЕФ), који ће морати да плати казну од 500.000 швајцарских франака и да у наредних година регулише већ постојећи систем трансфера малољетних играча.

Трансфери малољетних играча могу да се реализују само ако се њихови родитељи доселе у земљу из "нефудбалских" разлога. Фудбалери између 16 и 18 година могу да играју у Европи ако се испуне одређени стандарди образовања и услова живота.