latinica  ћирилица
23/08/2014 |  11:33 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Лицемјеран захтјев ЕУ да се не извози у Русију

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је лицемјерно од ЕУ да тражи и сугерише земљама у региону са слабом економијом да не извозе на руско тржиште, а да је истовремено "магловито" када и да ли ће се те земље уопште наћи у чланству ЕУ.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

"Сав наш простор су земље које имају озбиљне економске проблеме. Низ година се боримо са таквим тешкоћама и нема ниједне економске реформе у којој смо учествовали, а да нису странци били дио тих реформи", рекла је Цвијановићева новинарима у Београду.

Она је истакла да земље региона уопште не знају када ће постати чланице ЕУ.

"Сасвим природно је да тражите простор за пласман својих роба, да настојите да ојачате своје трговинске, економске, пословне и сваке друге везе са остатком свијета и, уопште, са свима у свијету", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је додала да је лицемјерно тражити од таквих земаља, са немоћном, нејаком и слабом економијом, да не извозе на руско тржиште у околностима када су овакви односи између ЕУ и Русије.

"Много жалим што ми немамо довољно робе да можемо да је пласирамо на руско тржиште, много жалим што наше робе не испуњавају све стандарде које је потребно испунити да би могле да буду извезене на руско тржиште", навела је Цвијановићева.

Она је рекла да би, када би ти стандарди били испуњени, подржавала извоз, без обзира шта неко сугерише, зато што зна да је интерес становништва Српске да се јача економија.

"Ми јесмо у добрим односима са ЕУ, али ту је пуно ствари веома `магловито`. Пуно ствари је под великим знаком питања. А немате ниједну временску одредницу која гарантује било којој земљи која се сада налази у статусу кандидата или потенцијалног кандидата када ће се и да ли ће се уопште наћи у чланству ЕУ. Зашто онда затварати врата за сарадњу са било ким другим, ако вам то може пружити економске користи?", запитала је Цвијановићева.

Она је подсјетила да Српска има јако добре односе са Руском Федерацијом.

"То су наши поуздани економски партнери. Никада нисмо имали било каква политичка условљавања за разлику од многих других, који никада нису уложили ниједну марку, ниједан долар или било шта у Републику Српску, али су стално излазили са различитим захтјевима и условљавањима политичке врсте", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да јако цијени Русију због свега што је урадила у Републици Српској, због инвестиција које су вратиле Српску у живот у једном тешком периоду.

"Очекујем да ћемо ми бити ти који ће успјети да произведу довољно да би могли да имамо Русију као поузданог партнера, да би могли пласирати своје робе", рекла је Цвијановићева.