latinica  ћирилица
23/08/2014 |  11:46 | Аутор: СРНА

Мутабџија: Бесплатни уџбеници за све ученике првог и другог разреда

Министарство просвјете и културе Републике Српске и ове године ће обезбиједити бесплатне уџбенике за све ученике првог и другог разреда основних школа у Српској, за шта је Влада обезбиједила 918.000 КМ, рекао је ресорни министар Горан Мутабџија.
Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија - Фото: СРНА
Министар просвјете и културе Републике Српске Горан МутабџијаФото: СРНА

Он је истакао да цијене уџбеника за више разреде нису мијењане у односу на претходне године и да се уџбеници већ налазе у књижарама.

"Ове године имамо и неке нове уџбенике, а то су `Основи информатике` за шести, седми, осми и девети разред и `Музичка култура` за други и трећи разред. Адаптирани су уџбеници `Српски језик и култура изражавања` за седми, осми и девети разред, `Историја` за шести разред", рекао је Мутабџија.

Он је додао да су нови уџбеници и "Збирка задатака из физике" за девети разред и уџбеници "Биологије" за шести, седми, осми и девети разред.

Према његовим ријечима, уџбеници на којима су извршене корекције су "Говорим и пишем" за предмет Српски језик у другом разреду основне школе, уџбеници "Математике" за други, трећи, четврти и пети разред и "Радни лист за математику" за четврти и пети разред.

"Настојимо да ученицима обезбиједимо што квалитетније уџбенике са што мање грешака у њима, на које укажу наставници, ученици, родитељи и јавност", рекао је Мутабџија.

Он је подсјетио да Министарство просвјете и културе Српске, на приједлог Републичког педагошког завода, сваке године доноси План уџбеника за наредну школску годину у складу са Законом о издавачкој дјелатности.

Мутабџија је додао да план уџбеника садржи потребе за новим, односно адаптацијом постојећих школских уџбеника.

"План уџбеника за школску 2014/2015. годину почетком јануара упућен је у Завод за уџбенике и наставна средства, који је у складу с тим припремио уџбенике и они се већ налазе у књижарама", рекао је Мутабџија.