latinica  ћирилица
23/08/2014 |  14:04 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Република Српска држава у настајању

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас у Београду, да је Република Српска држава у настајању и да су наивни они који не разумију шта је Српска и шта ће бити.

Премијерка је, обраћајући се представницма завичајних удружења Срба из Српске и БиХ у Србији, који су помогли Српској у поплавама, навела да је Република Српска због катастрофе која ју је задесила у једном моменту била на кољенима, али да се извукла и да је сваког дана све зрелија.

"Пред нама су били и биће бројни изазови. Ми сми држава у настајању и морамо опрезно све то да посложимо у мозаик. Потребно је вријеме да се ствари посложе на прави начин", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да све то не говори без разлога, него на основу оног како се одвијају ствари у региону и БиХ.

Цвијановићева је представнике удружења, којима је додијелила захвалнице, упознала са ситуацијом у Српској, односно БиХ, и оцијенила да су привидни социјални немири у БиХ са почетка овог прољећа били усмјерени на дестабилизацију Српске.

Она је нагласила да власти Републике Српске неће дозволити да се ишта отргне од Српске, јер је она једини оквир у којем српски народ може да оствари своја права унутар БиХ. Нагласила је да су и она и предсједник Републике Српске Милорад Додик опредијељени за дијалог и да поштују права и других народа у БиХ.

"Ми смо зрела Република и бићемо још зрелији, управо, јер смо свјени да је то начин за јачање наших права и да у томе нема ничег што ускраћује право других", поручила је Цвијановићева.

Говорећи о Србима ван граница Републике Српске, она ја нагласила да је то исто ткиво које се налази на различитим дестинацијама. Подсјетила је да је у току реализација пројекта мапирања српских кадрова у дијаспори који ће Влади Републике Српске омогућити да у сваком моменту има преглед гдје се налази неко од успјешних држављана Српске и да, евантуално, затражи његове услуге.

Помоћ за дјецу погинулих бораца која се школују у Србији

Стипендије је добило десеторо студената у укупном износу од 6.000 долара, а новац је обезбиједила Канцеларија Задужбине "Студеница" у Београду.

Премијерка Цвијановић уручила је стипендије студенттима који живе и школују се у Србији, а дјеца су погинулих бораца Војске Републике Српске.

"Ово је знак пажње, да се покаже да се води рачуна о дјеци породица погинулих бораца Војске РС који су дали своје живот и без којих не би било Српске ", рекла је премијерка. 

Право на породичну инвалиднину ови студенти остварују преко Представништва Републике Српске у Србији.