latinica  ћирилица
23/08/2014 |  15:22 | Аутор: СРНА

Додик: Процесуирати починиоце злочина у Буквику

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас је у Буквику код Брчког, положио вијенац на споменик погинулима у Одбрамбено-отаџбинском рату, међу којима је и 67 становника буквичког краја које су паравојне хрватско-муслиманске снаге 14. септембра 1992. године за један дан мучки убили на кућном прагу.

Додик је том приликом апеловао на надлежне да што прије процесуирају злочинце који су, како је рекао, углавном познати.

Предсједник Српске, након полагања вијенца, данас је у Буквику присуствовао и обиљежавању 130 година рада Основне школе, којој је уручио два рачунара.

"Школа, која данас прославља 130 година постојања, даје нови живот овом мјесту које је страдало у протеклом рату", рекао је Додик.

Он је поручио да Република Српска има политичку, економску и социјалну стабилност, мада не у мјери у којој би то жељела.

"Желимо стабилизацију политичких и економских прилика у БиХ, али и да ниједно стечено право не изгубимо", рекао је Додик.

У оквиру данашње свечаности промовисан је "Љетпопис" Основне школе у Буквику. Аутор ове публикације Душан Ристић рекао је да је Народна основна школа у Буквику изграђена 1884. године у вријеме аустроугарске владавине, а да су њени први учитељи били свештеници.

"Већ на почетку наредне школске године у буквичку школу из Макарске је стигао учитељ Ђуро Шевељевић, а годину дана касније и Петар Наранчић. Школска зграда је срушена у Одбрамбено-отаџбинском рату. У близини те рушевине 2001. године подигнут је нови школски објекат", рекао је Ристић.

Директор школе Драган Михајловић подсјетио је да је по завршетку Другог свјетског рата основну школу у Буквику похађало око 1.200 ђака из овог и околних села, док данас у овој петоразредној школи нова знања стиче свега једанаест малишана.