latinica  ћирилица
23/08/2014 |  19:48 | Аутор: РТРС

Додик: Знатна помоћ за Лопаре

Предсједник РС Милорад Додик данас је посјетио општину Лопаре на чијем подручју су након мајских и августовских обилних падавина активирана бројна клизишта.

Предсједник Српске поручио је да ће бити пружена помоћ мјештанима Тобута и Бруснице у општини Лопаре, чија су домаћинства претпрјела велику штету у мајским и августовским поплавама и клизиштима. Додик је у Тобуту рекао да је важно да нико није страдао, те поручио да се мора помоћи петочланој породици Митровић чију је кућу уништило клизиште.

"За десетак дана биће позната локација и конструкција за изградњу куће. У наредних неколико дана обезбиједићу помоћ за куповину земљишта за изградњу куће, а касније заједно са овом породиcom и другим људима помоћи ћемо да изграде кућу", навео је Додик и додао да се тој породици може помоћи и запошљавањем једног члана - кћерке која је правница.

Током обиласка насеља Брусница, Додик је рекао да је за санацију овакве врсте предвиђен Фонд солидарности, да ће разговарати са члановима Владе Српске, те да ће ускоро у то насеље доћи екипе да утврде стање и брзо изврше квалитетну санацију.

"Овдје је у помоћ прво притекла Термоелектрана из Угљевика са својом механизацијом и да није било тога овдје сада не би било ни овог пролаза", напоменуо је Додик.

На подручју Лопара клизишта су у мају и августу уништила 88 кућа, 300 их је оштећено, причињена је штета путној инфраструктури, а укупна штета је око 13,5 милиона КМ.

Предсједник Српске обећао је помоћ приликом санације и изградње нових домова. Штета на објектима и инфраструктури у Лопарама процјенјује се на 13,5 милиона КМ, а знатна помоћ овој општини биће пружена из Фонда солидарности.