latinica  ћирилица
24/08/2014 |  15:20 | Аутор: СРНА

Душан Kекић гради цркву на Чемерну

На Чемерну изнад Гацка почела је градња цркве Свете Петке. Ово су посебно поздравили мјештани, јер се млади човјек Душан Кекић који живи у Београду, одважио да село својих предака обогати вјерским објектом.
Гацко: Црква Свете Петке - Фото: СРНА
Гацко: Црква Свете ПеткеФото: СРНА

Чемерно, које се налази на највишој тачки надморске висине од Београда до Јадранског мора - на 1.350 метара, красиле су надалеко познате природне љепоте, али је недостајала црква, а мјештани кажу да су ноћима сањали градњу оваквог објекта.

И владика захумско херцеговачки и приморски Григорије истакао је да велику наду даје чињеница што ниједан Херцеговац, без обзира када је и гдје одселио, не заборавља своју домовину и одакле је потекао.

"Веома је лијепо да се на врху Херцеговине подигне таква једна лијепа црква. Свако село у Херцеговини је оживљено таквим црквама", рекао је владика Григорије и поручио да је црква та која окупља и позива на саборност.

Милета Кекић, Душанов отац који је поријеклом са Чемерна, каже да је поносан на свог сина који је још прије десетак година, као студент, обећао да ће се одужити своме селу градњом цркве.

"Обећао је да ће прве паре које заради уложити у цркву и то је тачно. Није купио ни стан, ни аутомобил, ни скупу гардеробу већ улаже у градњу цркве која се приводи крају", рекао је Милета и додао да је Душан магистарирао на инжењерингу за пројектовање и информатику.

Црква од 25 метара квадратних гради се поред сеоског гробља на западној страни, а пројектовао ју је Душанов млађи брат Стефан, архитекта, а то је његов први пројекат.

"Идеја је да ова црква буде слична капели на Ловћену из неколико разлога - црква се налази на највећој надморској висини у Херцеговини и мислимо да Чемерно заслужује да има капелу као што је капела Његошева, а и због тога што је Херцеговина и ово село српско мјесто", рекао је Милета и додао да је црква посвећена Светој Петки, крсној слави породице Кекић.

Милета каже да сваки доброчинитељ, у складу са могућностима, може да поклони икону или донесе неки други дар за цркву, те додаје да су први поклон - црквено звона око 90 килограма са позлатом донирали његови унуци Лука и Марко који живе у Амстердаму.

Општина Гацко обезбиједиће приступни пут и воду, а црква је планирана да буде завршена крајем октобра, на Свету Петку.