latinica  ћирилица
24/08/2014 |  21:43 | Аутор: СРНА

Требиње: Дружењем младих до квалитетнијих идеја

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Нада Тешановић вечерас је у Требињу отворила 18. Сусрете младих Српске.

 
Манифестација ове године окупља око 200 младих, који ће у наредних пет дана кроз забаву, дружење и интерактивно учење размјењивати мишљења и учествовати у едукативним радионицама.

Поздрављајући младе, Тешановићева им је пожељела да се лијепо осјећају и да понесу позитивне утиске из овог града, који је протеклих мјесеци окупљалиште спортиста и омладине, не само из Српске, већ и из окружења.

"Оно што научите морате и да у пракси примјењујете. Бити у омладинској организацији не значи бити само члан, већ треба знати направити пројекат и аплицитирати, да би имали што квалитетнију омладину која ће у будућности преузети наше функције", поручила је Тешановићева.

Она је истакла да ће млади уз спортске активности, развијање идеја и дружења бити активни и на многобројним радионицама на којима ће говорити о својим жељама, додајући да ће бити нагласак на незапослености, што је и њихов највећи проблем.

Тешановићева је напоменула да је за ове сусрете аплицирало 300 младих, али да се свима није могло изаћи у сусрет из финансијских разлога, истичући да су ту они најбољи и најактивнији који су се показали у свом досадашњем раду, волонтирању и омладинским ораганизацијама.

"За овај скуп се може рећи да је међународног карактера, јер смо позвали и неколико волонтера - студената из Турске и Холандије", напоменула је Тешановићева и додала да ће Министарство наставити са организовањем оваквих и сличних сусрета који ће бити од значаја за младе.

Предсједник Омладинског савјета Републике Српске Милош Благојевић рекао је да је манифестација едукативног карактера, те да има за циљ да на малом мјесту окупи велики број младих, који би заједничким, креативним радом, активизмом и дружењем покренули неке идеје и иницијативе и на тај начин били носиоци промјена у својим општинама и организацијама.

Овогодишњи сусрети младих имаће и хуманитарни карактер, јер су учесници обавезни да донирају двије књиге - једну опште литературе и један уџбеник за основну или средњу школу, које ће бити уручене дјеци из поплављених подручја, а биће организовано и добровољно давање крви за све који то буду жељели.

Представници Министарства, као и учесници, посебну захвалност упутили су Јови Грујичићу, директору Дома ученика у Требињу, који је, као и ранијих година, младима обезбиједио врхунску услугу боравка у овој установи, те се труди да из овог града оду са најљепшим успоменама.

Отварању сусрета присуствовали су и представник кабинета предсједника Српске, министар за економске односе и регионалну сарадњу Игор Видовић, уважени требињски љекар Љубица Миљановић, те представници локалне власти који су изразили задовољство што је Требиње домаћин састајалишта младих.

Сусрете финасира Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске уз помоћ Хидроелектрана на Требишњици.