latinica  ћирилица
25/08/2014 |  08:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Газа: Више од 2.100 жртава до сада

У удару на појас Газе прошле ноћи погинула су два Палестинца, чиме је број погинулих у сукобу који траје седам недјеља достигао 2 .122, каже палестинска страна.
Газа: Гранате на школу УН,16 мртвих - Фото: Beta/AP
Газа: Гранате на школу УН,16 мртвихФото: Beta/AP

Портпарол израаелске армије саопштила је да су борбени авиони извели 16 удара. Од поноћи у недјељу није било ракетних напада из појаса Газе али су се око 8.30 ракете за ваздушну узбуну огласиле у централном Израелу, јавили су израелски медији. Касније је наведено да је то била лажна узбуна.

Двије џамије, једна на сјеверу појаса у Беит Хануну и једна у граду Гази су уништене у ударима, рекли су очевици, преноси АФП. Израелска офанзива почела је 8. јула ваздушним ударима у циљу да се зауставе ракетни напади из Газе и девет дана касније проширила на копно да се униште тунели прокопани испод границе за нападе на Израел.

"Операција 'Заштитна ивица' ће се наставити док циљеви не буду постигнути, то може да потраје," поновио је у недјељу израелски премијер Бењамин Нетанијаху.

Званичници у Гази саопштили су синоћ да је од почетка сукоба у појасу Газе 89 читавих породица убијено у израелским бомбардовањима. У недјељу је на сјеверу појаса убијена породица Џуде - једна жена и четворо њене дјеце. Очевици кажу да је кућа нападнута без упозорења, пренијели су израелски медији.

У недјељу је у појасу Газе убијено 16 Палестинаца и још 52 је рањено. Међу погинулима је 577 дјеце, 260 жена и 101 старија особа. Број рањених достигао је 10.850, укључујући 3.300 дјеце и више од 2.000 жена и око 400 старијих.

У посљедњих неколико дана на палестинским веб - сајтовима се објављују фотографије оштећених стамбених и пословних зграда и истиче да је Израел измијенио политику и тежи да нанесе што је могуће више штете инфраструктури и комерцијалним центрима.

У суботу је требало да почне школска година у Гази али је отварање школа за око 500.000 ученика одложено до даљег.

Агенција УН за палестинске избјеглице УНWРА најавила је међутим да ће помоћи да се организује психосоцијална помоћ и да коришћењем нове технологије и образовних програма преко телевизије, гдје је могуће и материјала за самостално учење почне школска година, без отварања школа онако како је уобичајено у доба мира.