latinica  ћирилица
26/08/2014 |  08:16 | Аутор: AFP

У Минску сусрет Путина и Порошенка

У Минску се данас састају лидери ЕУ, Украјине и држава чланица Царинске уније, коју чине Русија, Бјелорусија и Казахстан.

Састанку ће присуствовати високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон и европски комесари за трговину Карел де Гихт и енергетику Гинтер Етингер.

На дневном реду биће односи Царинске уније и Украјине послије потписивања споразума о придруживању са ЕУ, енергетској безбједности и катастрофалној хуманитарној ситуацији на истоку Украјине.

Планиран је и одвојени сусрет предсједника Русије Владимира Путина и Украјине Петра Порошенка.

Москва: Руски војници грешком прешли украјинску границу

Руски војници грешком су прешли границу са Украјином у области у којој су патролирали и нису пружали отпор приликом привођења, изјавио је данас Итар-тасу извор из руског Министарства одбране.

- Војници о којима је ријеч били су у патроли на руско-украјинској граници. Прешли су је грешком у неразвијеном подручју у којем није било знакова - рекао је званичник.

- Украјински војници неколико пута су улазили на руску територију одвојено или у групама од преко 500, са оружјем у рукама или у оклопним возилима, а ми због тога нисмо дизали буку. Једноставно смо вратили на безбједна мјеста на украјинској територији све који су то жељели - истакао је овај званичник.

Украјинске безбједносне службе објавиле су видео снимак на којем су, наводно, приказани руски војници ухваћени у акцији украјинских снага. Снимак је објављен уочи најављеног састанка руског и украјинског предсједника у Минску, на разговорима о окончању конфликта на истоку Украјине.

У саопштењу се наводи да је приведено десет руских војника који су прешли на украјинску територију у колони од неколико десетина наоружаних пјешадијских возила.

Руски војници приведени су са личним документима и наоружањем недалеко од мјеста Амвросијивка, у региону Доњецка, саопштила је украјинска безбједносна служба.

Русија је раније демантовала да пружа војну помоћ сепаратистима на истоку Украјине.