latinica  ћирилица
26/08/2014 |  09:01 | Аутор: Независне

Умјесто дигитализацијом, БиХ се бави директорима

Умјесто да БиХ донесе нове политике развоја комуникација у БиХ, Регулаторна агенција за комуникације се већ седам година мучи с избором новог директора.
РТРС - РТВ Дом - Фото: РТРС
РТРС - РТВ ДомФото: РТРС

Иако је рок за завршетак дигитализације јун наредне године, БиХ још није успоставила ни почетне претпоставке за њено спровођење, а задње политике у области комуникација и јавног емитовања истекле су још 2012. године.

Подсјећамо, Радио-телевизија РС је још 2009. године покушала покренути дигитализацију у БиХ, али је имплицитним условљавањем подршке Хусеиновићу на позицији в.д. директора РАК-а од стране Рафија Грегоријана, тадашњег првог замјеника високог представника, РАК зауставио дигитализацију, а РТРС казнио са 100.000 марака. Суд БиХ је поништио рјешење РАК-а и предмет вратио на поновни поступак, који је завршен у априлу ове године тиме да је РТРС наложено да плати 19.500 марака због нелегалног кориштења фреквенција.

Драган Давидовић, који је у то вријеме као директор РТРС покренуо дигитализацију Јавног сервиса РС, тврди да је сарајевској политичкој сцени и дијелу међународне заједнице у интересу да БиХ нема спроведену дигитализацију. Сматра да РАК БиХ треба да буде угашен, а умјесто њега успостављен РАК на нивоу ентитета, који би водио политику развоја дигиталних система емитовања.

"РТРС је започео процес дигитализације и БиХ прикључио технолошки напредним земљама Европе. Умјесто подршке добили смо забрану даље активности на том пољу и казну од 100.000 марака, а од стране међународне заједнице смо оптужени да рушимо уставни поредак БиХ и исмијавамо правну државу", рекао је он.

Давидовић сматра да је казна РТРС била дио пројекта дестабилизације и дисциплиновања РС од 2007. године, те да је тада било много новинских чланака и телевизијских емисија с циљем дискредитације РС.

"Да ли смо заборавили агресивне наступе Тужилаштва БиХ, које је отворило процес против највиших званичника РС, политичке притиске сарајевских политичара, представника међународне заједнице, невладине организације 'Транспаренцy' и сличних", навео је он.

Милош Шолаја, члан Савјета РАК-а, за кашњење у дигитализацији криви ОХР и Савјет министара БиХ, што, како сматра, већ седам година нелегално омогућавају Хусеиновићу да остане на позицији директора РАК-а.

"Високи представник као институција је могао да искористи свој утицај још 2007, кад је све у РАК-у кренуло нелегалним током у вези с директором Хусеиновића. Умјесто да ОХР да подршку владавини закона, он се поставља као врло контрапродуктивна институција у цијелој причи", рекао је он.

Како је истакао, умјесто да уцјењује Хусеиновића кажњавањем РТРС, ОХР је требало да се заложи да Савјет министара потврди легално изабраног директора РАК-а. Подсјетио је да је Савјет РАК-а у фебруару ове године једногласно изабрао Срђана Рајчевића за новог директора РАК-а, а да Савјет министара БиХ није искористио законски рок од 30 дана да да своје мишљење на избор. Сматра да је апсурдно да би директор било ког јавног сервиса у БиХ, који би желио да спроведе дигитализацију, био у позицији да прекрши закон јер Савјет министара не ради свој посао на развоју дигитализације.

Из РАК-а нам је јуче саопштено да је у јуну ове године упућен допис Министарству финансија и трезора БиХ да се РТРС уплати 55.100 марака као разлика износа од 75.000 марака који је РТРС раније морао да уплати на име плаћања казне.